همایش بینالمللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم از صبح امروز، چهارشنبه ۱۷ اردیبهشتماه، در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) آغاز شد و در جریان آن، پیامهای مقام معظم رهبری و آیات عظام مکارم شیرازی، نوری همدانی و بشیر نجفی قرائت و با سخنرانی حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی ادامه یافت.
آیتالله العظمی جوادی آملی در همایش بینالمللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت مرحوم آیتالله شیخ عبدالکریم حائری یزدی با بیان اینکه اندلس در گذشته دارای حوزه علمیه و تمدن اسلامی بود اما بهتدریج با ظهور شبهات و بیپاسخماندن آنها، اسلام از آنجا رخت بربست، تصریح کرد: علت این انحطاط، بیتوجهی به علوم عقلی و پاسخندادن به نیازها و شبهات زمانه بود.
به گزارش جماران؛ آیین رونمایی از آثار علمی همایش بینالمللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم، عصر چهارشنبه با حضور حضرت آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید برگزار شد.
این مراسم که در سالن اجتماعات مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، جمعی از مراجع، علما و اساتید برجسته حوزه حضور داشتند.
در این آیین، ضمن قدردانی از برگزارکنندگان و پژوهشگران این همایش، از مجموعه آثار علمی و دانشی ارائهشده در قالب مقالات، کتابها و مجموعههای پژوهشی مرتبط با یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم رونمایی شد.
این همایش تا فردا پنجشنبه ادامه دارد.
آیتالله العظمی جوادی آملی: عقلانیت شرط بالندگی حوزه علمیه است
آیتالله عبدالله جوادی آملی از مراجع تقلید با تاکید بر لزوم تقویت و توسعه علوم عقلی در حوزههای علمیه، گفت: اگر اصول دین و عقلانیت همچون فروع دین در حوزه گسترش یابد، حوزه بالندهتر خواهد شد و هیچگاه سرنوشتی مانند اندلس برای کشورهای اسلامی رقم نخواهد خورد.
ایشان روز چهارشنبه در همایش بینالمللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت مرحوم آیتالله شیخ عبدالکریم حائری یزدی با بیان اینکه اندلس در گذشته دارای حوزه علمیه و تمدن اسلامی بود اما بهتدریج با ظهور شبهات و بیپاسخماندن آنها، اسلام از آنجا رخت بربست، تصریح کرد: علت این انحطاط، بیتوجهی به علوم عقلی و پاسخندادن به نیازها و شبهات زمانه بود.
ایشان افزود: اگر حوزههای علمیه اصول دین را مانند فروع دین بالنده کنند، نه تنها ایران بلکه دیگر کشورهای اسلامی نیز از آسیب انحراف و انحطاط در امان خواهند بود. عقل، اصول دین و پاسخگویی به مسائل روز باید در متن آموزش و پژوهش حوزه قرار گیرد تا حوزه همواره زنده و اثرگذار باشد.
این مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به آیه «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ...»، گفت: آیتالله حائری یزدی در جایگاه امین الهی، حوزه را در شرایط حساس سقوط قاجار و خفقان پهلوی تأسیس و بازآفرینی کرد؛ او با اخلاص، عقلانیت و تدبیر، حوزهای ساخت که شاگردانی بزرگ تحویل داد و قرن چهاردهم را احیا کرد.
وی تأکید کرد: کسی که امین الهی نباشد، نمیتواند حافظ دین خداوند باشد و عالمان نباید کاری کنند که مردم از دین فاصله بگیرند.
آیتالله جوادی آملی در ادامه با تأکید بر بهرهگیری معنوی از اهلبیت(ع)، خاطرنشان کرد: در زیارت و توسل، باید از ائمه اطهار علم و معرفت طلب کرد؛ علم، عقل و قرآن، ستونهای اصلی حوزههای علمیه است و هرگاه حوزه به این منابع تمسک بجوید، در همه دورانها سربلند خواهد ماند.
وی با بیان اینکه شاگردان حوزه باید همچون چشمهای جوشان و زاینده باشند نه مانند استخر آب ساکن، اظهار کرد: از منظر منطق اهلبیت، حوزه باید همواره نوآور باشد و برای همه مسائل روزگار پاسخ داشته باشد.
آیتالله جوادی آملی در پایان با قدردانی از رهبر معظم انقلاب، مراجع تقلید و علما بهویژه کسانی که به این همایش پیام ارسال کردند، گفت: این قدردانی نشانه حقشناسی نسبت به بزرگان دین است.
همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه امروز با پیام مقام معظم رهبری آغاز شد و تا فردا پنجشنبه ادامه دارد.