أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمد لله رب العالمين و صلي الله علي جميع الأنبياء و المرسلين سيما خاتمهم و أفضلهم حبيب اله العالمين ابا القاسم المصطفي محمد و علي الأصفياء من عترته لا سيما خاتم الأوصياء حجت بن الحسن العسکري روحي و ارواح العالمين له الفداء بهم نتولّي و من أعدائهم نتبرء الي الله».
امسال سال تحصيلي را تقريباً مقارن با سالروز ولايت حضرت بقيت الله الاعظم داشتيم. درس رسمي خارج قم که حضرت استاد داشتند روز نهم ربيع و مقارن با سالروز ولايت حضرت بقيت الله الاعظم است. به ساحت کبريايي آن حضرت درود ميفرستيم و عرض ارادت و اخلاص داريم و همه فعاليتها را در سايه آن حقيقت آسماني و علوي پي ميگيريم و اميد به توفيق، سعادت و رسيدن به اهداف عاليه را داريم. ضمن خير مقدم حضور همه دوستان، طلبههاي فاضل و دانشپژوهان، اساتيد بزرگوار و مخصوصاً مهمان عزيز و ارزشمندمان جناب حجت الاسلام و المسلمين حاج آقا ملکي که افتخار دادند در اين جمع حضور پيدا کردند. من خاطرم هست که شايد بيش از پانزده سال يا شايد بيست سال قبل که جناب آقاي ملکي مدير يکي از مدارس در مجموعه آيت الله صدوقي بودند بنده به عنوان يک طلبه رفتم و چند دقيقهاي با جمع طلاب آن مدرسه در خدمت ايشان صحبت کردم و امروز خيلي خوشحال هستم که بعد از حدود شايد بيست سال الحمدلله در جايگاه اصلي قرار گرفتند با تجربه و پختگي و اخلاق وزانت علمي و فرهنگي که از گذشته داشتند الحمدلله به اين جايگاه رسيدند اميدواريم که إنشاءالله در اين فصل کاري بيش از بيش موفق باشند و همه برنامههايي که مدّ نظر ايشان هست إنشاءالله محقق بشود.
استفاده کنم از فرمايشات استاد بزرگوار حضرت آيت الله جوادي آملي در اين کليپي که از ايشان پخش شد، «کونوا ينابيع العلم» هدفي که براي اينگونه از مجموعهها هست همانطوري که در قرآن کريم فرمودند: «کونوا ربانيين بما کنتم تعلمون الکتاب و بما کنتم تدرسون» براي اينکه به آن مقطع نهايي رباني شدن برسند، بايد که همانطوري که استاد فرمودند چشمه جوشان علم باشند. «کونوا ينابيع العلم» که اگر إنشاءالله اين موقعيت علمي براي طلاب و فضلاء و دانشپژوهان اتفاق بيافتد آنگاه است که لذت علم را خواهند چشيد. هرگز تا زماني که ما حوض و استخر و حتي دريا هم باشيم آن لذتي که از درون وجود انساني اين علم و معرفت و ارادت بجوشد را نخواهيم داشت. اينکه ايشان در اين سن اينگونه ميدرخشتند و نورافشاني ميکنند تابناک هستند براي اينکه الحمدلله در سايه اين فرمايشات ارزشمند به چنين جايگاهي رسيدند هم ربانياند و هم ينابيع العلم هستند.
جاي صحبت بنده نيست از فرمايشات مهمان عزيزمان استفاده ميکنيم. اما آمار و گزارشي که معاونت گرامي ما در بخش آموزش دادند بسيار نويدبخش و اميبخش است. من فقط همين آمار يک مطلبي را ميخواهم عرض کنم که هنرش به دست شما اساتيد شما فضلاء و شما دانشپژوهان است که بايد به همت شما بتوانيم به آنجا برسيم.
يک مجتمعي که تمام سطوح را دارد و در تمام بخشها طلبه دارد استاد دارد نظام آموزشي دارد و بسيار گسترده است بيش از دو هزار و دويست نفر در يک جريان علمي بزرگ و کلان با داشتن اولاً منابع بزرگ، دانش، روش و انديشه والا، انگيزه متعالي که در رأس آنها خود حضرت استاد است بخش قابل توجهي که از اين فضلا در اين مجموعه هستند به انگيزه آشنايي با اين مکتب فکري است که حضرت آيت الله جوادي آملي خوانش کردند قرائت کردند از اسلام، الآن حضور پيدا کردند و ميخواهند بدانند که اين قرائت را بايد چگونه تحصيل کرد؟ چگونه تفسير تسنيم را بتوانند استمرار ببخشند همانطوري که تسنيم استمرار الميزان است؟ چگونه رحيق مختوم را بتوانند ادامه بدهند همانطوري که رحيق ادامه اسفار است. چگونه اين منابع عرفاني را بتوانند امتداد ببخشند در حوزههاي علمي و جايگاه علم برتر قرار بدهند همانطوري که استاد اين زمينهها را تشديد کردند تجديد کردند نوسازي کردند و بعضاً بازسازي کردند و در اختيار فضاي علمي کشور قرار دادند.
شما حدود چهل سال قبل که آيت الله جوادي آملي پرچم قرآن را بدست گرفتند و به اهتزاز درآوردند و همچنان الحمدلله هم امروز که درس خارج فقهشان بود با قرآن به صحنه آمدند و قرآن را در عرصه دانشهاي حوزوي مثل فقه احيا کردند به عنوان يک منبع معرفتي براي علوم اسلامي معرفي رسمي شد.
ما چنين گسترهاي از معرفت و علم را داريم. الحمدلله دوستان ما در بخشهاي رسانهاي و آي تي يک مجموعه بسيار غني و قوياي را دارند ما ديروز در جلسه ستاديمان با همفکري دوستانمان در آموزش در آي تي در رسانه به دنبال دانش انساني ديجيتال که مبتني بر انديشههاي اسلامي که قرائت آيت الله جوادي آملي را دارد داريم پيش ميرويم. اگر إنشاءالله امکاناتي و فضايي در جهت تقويت اينگونه از مسائل باشد ما بيش از بيست هزار جلسه درسي از استاد داريم. شايد شما با بسيار عشري از معشار آنها آشنا باشيد. بيست هزار جلسه غير از مکتوبات و نوشتهها از حضرت استاد هست. اگر ما فنآوري دانش اسلامي ديجيتال را بتوانيم ايجاد بکنيم شما دسترسي بسيار ارزشمندي را ميتوانيد به اين گنجينه داشته باشيد.
من از دوستان تقاضا ميکنم يک روزي جلسهاي قرار بدهند يک اردويي براي بازديدي از آرشيو ما که آرشيو فقط و فقط اختصاص به آثار آيت الله جوادي آملي دارد. ما اگر منابعي امکاناتي فضايي داشتيم دوستمان جناب آقاي مهندس احمدي معاونت آي تي ما تشريف دارند زمينههاي بسيار خوبي را فراهم کردهاند تا ما بتوانيم به دانش علوم انساني ديجيتال مبتني بر انديشههاي اسلامي با خوانش آيت الله جوادي آملي، اگر بتوانيم اين را ايجاد بکنيم شما به مراتب فهمتان، درکتان، دانشتان، انديشهتان متعالي خواهد شد. هم اساتيد و هم طلاب و دانشپژوهان در يک سطح ديگري قرار خواهند گرفت. اگر ما براي امروزمان زنده هستيم امروز ما يعني اين.
آيا درست است که دانشجويان ايراني بروند خارج از کشور و در آنجا دانش انساني يا علوم انساني ديجيتال فرا بگيرند در حالي که علوم انساني اصلش اينجاست. عرفانش، حکمتش، کلامش، تفسيرش، فقهش و ساير مسائلش اينجاست آيا جا دارد که ما با داشتن اين گنجينههاي عظيم بخواهيم اينجور ضعيف و خيلي سطحي حرکت بکنيم؟ دوستان ما همانطوري که الآن جناب آقاي روحاللهي اشاره کردند واقعاً اين انديشه هست سطح آموزش را بايد ارتقاء بدهيم ما که خودمان را در اين جايگاه به عنوان مديران قرار ميدهيم احساس مسئوليت ميکنيم. اگر منابع در اختيار ما بود قطعاً اين کار را ميکرديم هيچ ترديدي ما نداريم دوستان ما در جلسات ستادي اين را به عنوان يک تصميم قطعي دارند که علوم انساني ديجيتال مبتني بر مباني اسلامي با خوانش آيت الله جوادي آملي.
شما حساب بفرماييد همين تفسير تسنيم که چهل سال طول کشيد و بيش از پنج هزار جلسه تفسيري در اين رابطه وجود دارد شما با بخش عمومي تفسير تسنيم آشناييد آن روح تفسير آن حقيقت تفسير که در جلسات خصوصي و بين محققين و حضرت استاد مطرح ميشد اصلاً از آن خبري نداريد! چگونه شد که يک مطلب علمي از اين سطح به آن سطح رسيد؟ از اين نگرش به آن نگرش تبديل شد؟ بارها و بارها آيت الله جوادي فرمودند که اگر حوزه نبود هرگز ما نميتوانستيم يک کتاب تفسير هشتاد جلدي بدهيم يا کتاب فلسفي شصت جلدي بدهيم. اين حوزه است که ميسازد. اين حوزه است که توسعه ميدهد. اين حوزه است که تعميق ميبخشد و کارهاي بسيار سنگين.
من عرايضي داشتم ولي بيش از اين تصديع نميدهم. فرصت عزيز مهمان گراميمان را من نخواهم گرفت و به همين مقدار اکتفا ميکنم ولي بدانيد که اين مجموعه مخصوصاً قم با ريالي از اين طرف و آن طرف تأمين نشده است يک ريال از اموال حتي حوزه هم من اتفاقاً سؤال کردم از جناب آقاي روحاللهي يک ريال ما از حوزه در اين رابطه نگرفتيم از دولت هم در اين رابطه نگرفتيم. کار بسيار سنگيني به عهده اين مجموعه هست و ما اگر بخواهيم خودمان را در يک سطحي برسانيم که شما عزيزان را در مسائل علميتان کمک بکنيم قطعاً اگر اين آرشيو به صورت ديجيتال در اختيار شما قرار بگيرد در ارتقاء پاياننامهها و رسالههاي تحقيقي چه در قم چه در ساير شهرستانها که إنشاءالله عازم خواهيد بود موفق خواهيد بود إنشاءالله. فارغ التحصيلان شصت هفتاد نفرهاي که از اينجا آمدند و إنشاءالله 160 نفر فرمودند که در آستانه گرفتن موضوعات براي پاياننامهها هستند توصيههاي جناب آقاي روحاللهي را لطفاً جدي بگيريد و إنشاءالله آموزش ما که بيش از دو هزار نفر از اساتيد، طلاب، دانشپژوهان، در صف تحصيلات تکميلي هستند اگر ما خوب حرکت کنيم من اين جمله را عرض کنم اگر ما خوب حرکت کنيم هماهنگ حرکت کنيم اساتيد و طلاب و مديران باهم خوب حرکت کنيم يک جريان بيش از دو هزارنفره که پرچمداري مثل آقاي جوادي دارد و يک امکانات خوبي داشته باشد ما ميتوانيم فتح بکنيم نميگويم چه چيزي را فتح بکنيم! ميتوانيم خيلي از مراحل را فتح بکنيم و مسائل علمي در سطوح مختلف فلسفه عرفان فقه کلام و ديگر جهات را ميتوانيم اگر دوهزار و خوردهاي نفر از استاد و اين طلبههاي فاضل که من افتخار دارم يک درس را در هر ترمي فقط يک واحدي را در خدمت حالا گروه تفسير است يا گروه فلسفه است باشم، براي همين است که ميخواهم يک ارتباطکي باشد.
اگر اين شکل بگيرد و اگر دوستان همکاري کنند و بخشهاي مديريتي ما و بخشهاي استادي ما و بخشهاي طلبههاي ما يک برنامه کلان آموزشي براي اين دو هزار نفر از قم و اراک و آمل و تهران و نجف و جاهاي ديگر که دوازده شعبه فرمودند هست اينها را ما بتوانيم همسانسازي کنيم در مباحث فکري و فرهنگي قطعاً يک ارتقاء شريفي را ميتوانيم براي حوزه و نظام اسلامي و جامعه اسلاميمان إنشاءالله رقم بزنيم.
آرزوي توفيق و صحت و سلامت براي مراجع عظام تقليد والد بزرگوارمان همچنين طلاب همه اساتيد بزرگوار دانشپژوهان و خصوصاً دوستاني که در اين جلسه تشريف دارند.
«و السلام عليکم و رحمة الله و برکاته»