در شب عاشورای حسینی، حجتالاسلام و المسلمین استاد مرتضی جوادی آملی در جمع عزاداران اباعبدالله الحسین (ع)، با اشاره به عظمت این شب، تصریح کرد: شب عاشورا، شب بندگی و مهرورزی اهل حق به خدای متعال است؛ همانگونه که شب قدر با تمام شرافتش محل نزول رحمت و مغفرت الهی است، شب عاشورا نیز شب تجلی حقیقت حق و باطل است.
ایشان با اشاره به تلاشهای هزار و چهارصد ساله دشمنان برای تحریف نهضت عاشورا، بیان داشت: کربلا قرآن ناطق است؛ همانگونه که خداوند فرمود «ما قرآن را نازل کردیم و خود حافظ آن هستیم»، حقیقت کربلا نیز از هجوم دشمنان محفوظ مانده است.
استاد مرتضی جوادی آملی با تأکید بر وجه سیاسی و اجتماعی شب عاشورا اظهار داشت: در عاشورا، همه مظاهر باطل با لباس حق ظاهر شدند؛ آنها که نماز میخواندند و حج میرفتند، به ظاهر اهل دیانت بودند، اما حقیقت دین را ترک کرده بودند؛ چرا که دین بدون ولایت و امامت، بیریشه و بیثمر است.
ایشان افزود: آنان به حسین (ع) گفتند نماز تو باطل است چون بر خلیفه وقت خروج کردهای! در حالی که همانها خود با ظاهری اسلامی، در صف یزیدیان ایستاده بودند و سنت پیامبر را با بدعتها جایگزین کرده بودند.
حجتالاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی شب عاشورا را اوج تولی و تبری دانست و گفت: تولی یعنی عشق ورزیدن به ولیّ خدا؛ و تبری یعنی انزجار و بیزاری از دشمنان حق. شب عاشورا، اصحاب حسین (ع) در نهایت تولی، با علم به شهادت، وفاداری خود را اعلام کردند و گفتند اگر ما را هفتاد بار بکشند و زنده کنند، دست از تو برنمیداریم.
وی با اشاره به گفتوگوی حضرت زینب (س) و امام حسین (ع)، و داستان بیتابی امام سجاد (ع) هنگام دفن پیکرهای شهدا، افزود: شب عاشورا، نه تنها صحنه حماسه، که صحنه نهایت دلدادگی به ولایت و حقیقت بود؛ عشقی که از جنس نور و اتصال با ملکوت بود، نه از جنس هوسهای زودگذر.