12 01 2025 5317284 شناسه:
image

پژوهش‌های مرتبط با تفسیر تسنیم

 

قرآن کریم نعمت ویژه الهی است آن را با رحمت واسعه خود نازل کرد: «الرَّحْمنُ *عَلَّمَ الْقُرْآنَ» (الرحمن: ۱-۲) و از راه آن، معارفی را آموخت که برای انسان دست‌یافتنی نبود: «عَلَّمَكُمْ ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُون‏».(بقره: ۲۳۹) بهره‌مندی از قرآن در گروِ تفسیر صحیح و دقیق از آن است که به دست مفسران سترگی همچون علامه جوادی آملی تحقّق می‌یابد و در تفسیر ارزشمند «تسنیم» جلوه می‌کند. به تعبیر ناشر در مقدمه تفسیر: چه گواراست سنام معرفت الهی و زلال حقیقت قرآنی را در ساغر تفسیر «تسنیم» مشاهده‌کردن و از دست ساقی جواد نوشیدن.

 

شخصیت علمی مؤلف -که در این تفسیر گران‌سنگ خود را به خوبی نشان می‌دهد -و امتیازات متعدد این اثر سترگ از قبیل: آزاداندیشی، کلان‌نگری، روشمندی در فهم و استنباط، بهره‌گیری از علوم گوناگون عقلی و نقلی، توجه فراوان به مسائل اجتماعی و سیاسی، اهتمام به اخلاق و ارزش‌ها، پاسخگویی به شبهات، تقریب‌گرایی، همکاری ده‌ها نویسنده در نگارش، اتقان و استحکام مباحث علمی،به‌‌روز بودن مطالب و رویکرد جامع، بهره‌مندی از منابع فراوان، گستردگی و جامعیت مطالب، بهره‌مندی از متن وزین و گویا و... سبب شد که در داخل و خارج از کشور اثر برگزیده معرفی شود و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان کنفرانس اسلامی آیسیسکو در سال 1385 تفسیر تسنیم را به عنوان «تحقیق برتر در عرصه مطالعات اسلامی و قرآنی» برگزیند.

 

تفسیر تسنیم نسبت به تفاسیر گذشته حتی تفسیر قیّم «المیزان» تألیف مفسر بزرگ مرحوم علامه طباطبائی(ره)، در چینش، ساختار، محتوا، روش، گرایش تفسیری و منابع، نوآوری‌های فراوانی دارد و «المیزانِ فارسی» است؛ نه «فارسیِ المیزان». برخورداری تفسیر تسنیم از چنین جایگاهی موجب اقبال پژوهشگران و نویسندگان به این تفسیر و نگارش آثار متعدد در قالب کتاب، مقاله، پایان‌نامه و رساله به زبان‌های گوناگون فارسی، عربی، اردو و... پیرامون آن شده است. روشن است که گردآوری عناوین آثار مرتبط و تحلیل کمّی و کیفی آنها از جهات متعدد سودمند و ضروری است.


 
نوشتار پیش‌رو در این راستا تهیه شده است، تا مراکز علمی، پژوهشگران گرامی و نویسندگان محترم از آن بهره ببرند. این نوشتار با بهره‌گیری از داده‌های علمی مراکز حوزوی و دانشگاهی و پایگاه‌های اینترنتی مرتبط فراهم آمده است. گرچه استقراء نسبتاً کاملی در این موضوع شده است؛ لکن بعید نیست آثاری از قلم افتاده باشد. از سوی دیگر، گزارش کمّی جزئی‌تر و تحلیل کیفی بیشتر آثار از جهات گوناگون نیازمند به مجال دیگر است. در پایان لازم است از همه بزرگواران و مراکزی که در تهیه این مقاله همکاری خوبی داشتند، تقدیر و تشکر شود.

 

1.    کتاب‌ها:

مهم‌ترین کتاب‌هایی که تاکنون پیرامون تفسیر تسنیم نوشته شده، عبارتند از:
1. انگیزه‌های انکار معاد با تأکید بر تفاسیر المیزان و تسنیم، امیرکاظم خانلو، قم، دژبرار، 1401.
2. آیت‌الله جوادی آملی و تفسیر تسنیم، مهدی احمدی، تهران، خانه کتاب، 1391.
3. بررسی تطبیقی راهکارهای تربیت اخلاقی در المیزان و تسنیم، رضا انصاری‌زاده، قم، انتشارات عصر جوان، 1402.
4. بررسی نقش مفردات قرآن در تفسیر تسنیم، زهرا رحمتی، تهران، احسن، 1394.
5. تفسیر قرآن بر اساس المیزان و تسنیم، رضا کریمی، بنیان مرصوص، 1401.
6. فرهنگ برنامه درسى مبتنى بر تفسىر تسنيم، ساره احمدی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامى، 1399.
7. مبانی تفسیر قرآن کریم با محوریت مبانی آیت‌الله جوادی آملی، علی خلیل‌پور، انتشارات گنجینه مهر ماندگار، 1398.
8. مبانی و قواعد قرآن‌شناختی تفسیر تسنیم، خدیجه غلامی، انتشارات حکیم روز، 1399.
9. همگراىى آيات و روايات در آينه تفاسير الميزان و تسنيم، محمدحسين صالحى شهربابکى، 139۶.


 
2.    مقالات:

مقالات مرتبط با تفسیر تسنیم عبارتند از:
1. اثبات عاطفه بودن واو « و الراسخون فی العلم» با رمزگشایی کلام فخر رازی و نقد دلایل ادبی التمهید و تسنیم، ربابه کریمی، دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی شماره 1، دوره 6، 1400.
2. اختلاف آراء تفسیری المیزان و تسنیم در اجرای روش تفسیر قرآن به قرآن، مهدی همایونفر و مهدی ایزدی، مطالعات قرآن و حدیث، شماره 27، پاییز و زمستان 1399.
3. ارزیابی تطبیقی مبنای تفسیری تحریف‌ناپذیری قرآن کریم از منظر علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، سید رضا مؤدب و جواد جمشیدی حسن‌آبادی، پژوهش‌نامه قرآن و حدیث، پیاپی 31، پاییز و زمستان 1401.
4. ارزیابی جایگاه حقوقی زن در کنوانسیون‌های بین‌المللی بر اساس تفسیر تسنیم، خدیجه احمدی بیغش، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 4، شماره 8، پاییز و زمستان 1398.
5. ارزیابی مبانی هرمنوتیکی آیت‌الله جوادی آملی و اسما بارلاس در تفسیر «واضربوهن»، زهرا خانی و وحید سهرابی‌فر، نشریه حکمت اسرا، دوره 15، شماره 3، زمستان 1402.
6. ارزیابی مبنای تفسیری اعجاز قرآن از دیدگاه علامه طباطبایی و جوادی آملی، سید رضا مؤدب و محمدتقی دیاری و جواد جمشیدی حسن‌آبادی، مجله پژوهش‌های تفسیر تطبیقی، پیاپی 18، پاییز و زمستان 1402.
7. اسباب نزول در نگاه طباطبایی، جوادی آملی و معرفت، ناصر حیدرزاده، نشریه کتاب و سنت، سال دوم، شماره 1، پیاپی 2، بهار 1393.
8. اصول و قواعد معناشناسی واژگان فقهی در تفسیر تسنیم، محمد خامه‌گر، علوم قرآن و تفسیر معارج، سال دوم، شماره 2، بهار و تابستان 139۶.
9. اعتبارسنجی آراء مفسران در «افعل تفضیلی» یا «افعل تعیینی» بودن واژه «خیر» در قرآن با تکیه بر دیدگاه علامه جوادی آملی، زهره اخوان مقدم و ربابه عزیزی، نشریه مطالعات تفسیر تطبیقی، پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399.
10. اعجاز توامانی تیسیر و تثقیل قرآن کریم با محوریت دو تفسیر المیزان و تسنیم، سید عبدالله اصفهانی، پژوهش‌نامه فرهنگ و معارف دینی، سال چهارم، شماره 1، پیاپی 7، بهار و تابستان 1402.
11. آراء تفسیری آیت‌الله جوادی آملی در موضوع عفاف با رویکرد تحلیل محتوا، فاطمه حبیبی و فتحیه فتاحی‌زاده، فصلنامه پژوهش‌های اجتماعی اسلامی، سال بیست و سوم، شماره 3، پاییز 1396.
12. بررسی انتقادی مبنای علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی درباره استقلال قرآن و تأثیر آن در کاربرد روایات تفسیری، سید رضا مؤدب و علیرضا شایق، پژوهش‌نامه قرآن و حدیث، پیاپی 23، پاییز و زمستان 1397.
13. بررسی تجمیعی جایگاه روایات تفسیری در تفسیر تسنیم و تفسیر المنار، سمانه شهولی کوهشوری، هفتمین کنفرانس بین‌المللی فقه، حقوق و پژوهش‌های دینی، 1402.
14. بررسی تطبیقی ارتباط الفاظ با معانی در قرآن کریم با تأکید بر تفاسیر مجمع البیان، المیزان و تسنیم، محمد دهقانی و فاطمه دسترنج و علی حسن بیگی و کیوان احسانی، مطالعات تفسیر تطبیقی، سال هشتم، شماره 1۶، پاییز و زمستان 1402.
15. بررسی تطبیقی اشتغال زنان بر مبنای آیات قرآن با تأکید بر آرای آیت‌الله جوادی آملی و سیّد قطب، زهرا دیانی دردشتی و سیده فاطمه حسینی میرصفی، مطالعات تفسیر تطبیقی، شماره 7، بهار و تابستان 1398.
16. بررسی تطبیقی اعجاز قرآن در انتساب شرور به خداوند با محوریت آیه 79 سوره نساء از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و فخر رازی، مریم یوسفی، نشریه مطالعات تفسیر تطبیقی، پیاپی 9، بهار و تابستان 1399.
17. بررسی تطبیقی آرای تفسیری تسنیم و التمهید در اعجاز قرآن کریم، زهرا درویش و طاهره سادات طباطبایی، مطالعات تفسیر تطبیقی، سال هشتم، شماره 1۵، بهار و تابستان 1402.
18. بررسی تطبیقی باطن قرآن کریم از دیدگاه علامه طباطبایی و علامه جوادی آملی، محمد شریفی و لیلا رمضان‌نیا، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 8، شماره 15، بهار و تابستان 1402.
19. بررسی تطبیقی تفسیر آیات 90 و 91 از سوره آل عمران در تفاسیر مجمع البیان، المیزان و تسنیم، سید مجید نبوی و لیلا خانی اوشانی، مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث، سال نهم، شماره 17، پاییز و زمستان 1400.
20. بررسی تطبیقی تفسیر قرآن به قرآن در اضواء البیان و تسنیم، حسن صادقی، معارج، شماره ۶، بهار و تابستان 1403.
21. بررسی تطبیقی شهادت زنان با استناد به آیه 282 بقره از دیدگاه مؤلفان لیدن و تسنیم، طیبه حیدری راد، مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث، سال نهم، شماره 17، پاییز و زمستان 1400.
22. بررسی تطبیقی محورهای چالشی آیه قوامیت مردان بر زنان، در تفاسیر المیزان، تسنیم، مخزن العرفان و الفرقان، ام‌البنین کریمی و مهدی مهریزی، دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، شماره 7، دوره 4، 1398.
23. بررسی تطبیقی مسئله امامت در تفسیر المنار و تفسیر تسنیم، تقی بوربور اژدری و جعفر تابان و رضا کهساری، مجله پژوهش‌های اعتقادی کلامی، پیاپی 36، زمستان 1398.
24. بررسی تطبیقی مسئله شفاعت در تفسیر المنار و تفسیر تسنیم، تقی بوربور اژدری و جعفر تابان و رضا کهساری، معارف عقلی، سال شانزدهم، شماره 1، بهار و تابستان 1400.
25. بررسی تطبیقی مقدمه تفسیر تسنیم آیت‌الله جوادی آملی با دیگر تفاسیر قرآن به قرآن، علیرضا فخاری و فرزین حبیب‌زاده، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 6، شماره 11، بهار و تابستان 1400.
26. بررسی تطبیقی مواضع اختلافی تفسیر المیزان و تسنیم در حوزه واژگانی با تأکید بر مطالعه موردی پنج واژگان، عظیم عظیم‌پور، مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، سال سوم، شماره ۶، پاییز و زمستان 1397.
27. بررسی تطبیقی نقد روایات تفسیری در المیزان و تسنیم، زینب تقیلو و حسن صادقی، مجموعه مقالات همایش علامه طباطبايی، 1402.
28. بررسی تطبیقی نقش مبانی مختص فریقین در تفسیر آیه مباهله با تأکید بر تفاسیر المنار و تسنیم، طیبه حیدری‌راد، نشریه نامه جامعه، دوره 20، شماره 141، 1401.
29. بررسی تعارض در مبانی و آرای تفسیری آیت‌الله جوادی آملی؛ مطالعه موردی آیات زن، مهسا علی‌داد ابهری و علیرضا فخاری، نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی، سال هفتم، شماره 3، پیاپی 27، پاییز 1402.
30. بررسی تناسب در آیات حماسه و شهادت در قرآن کریم با تکیه بر تفسیر تسنیم، سیده شهربانو ابطحی و لاله افتخاری، نشریه ادبیات دفاع مقدس، دوره 4، شماره 6، بهار و تابستان 1399.
31. بررسی جایگاه مشورت با زنان در قرآن و روایات با تأکید بر تفاسیر مفسران معاصر فریقین (المنار، فی ظلال القرآن، المیزان و تسنیم)، زهرا دیانی دردشتی، دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، شماره 1، دوره 6، 1400.

32. بررسی چگونگی بهره‌گیری از روایات در تفسیر قرآن به قرآن (مطالعه موردی تفسیر سوره بقره از تفسیر تسنیم)، محمدعلی تجری و محسن دلیر، نشریه مطالعات تفسیری، شماره 33، بهار 1397.
33. بررسی دیدگاه کلامی جوادی آملی بر المیزان در سیاق آیات 30 بقره و 32 انفال، رقیه حامل، پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه، پیاپی 5، پاییز و زمستان 1401.
34. بررسی روش تفسیر قرآن به عقل در تفسیر تسنیم، محمدعلی دولت، نشریه قرآنی کوثر، پیاپی 52، بهار 1394.
35. بررسی رویکرد نقد تفسیر تسنیم به اختلاف قرائات (مبانی و معیارها)، مهشید موسی‌پور و محمدرضا شاهرودی و منصور پهلوان و سعید شفیعی، نشریه مطالعات قرائت قرآن، سال دهم، شماره 19، پاییز و زمستان 1401.
36. بررسی شناخت تقدیم و تأخیر در فهم قرآن با تکیه بر تفسیر تسنیم، وحیده شهریاری و حسین خاکپور، پژوهشنامه تفسیر کلامی قرآن، دوره دوم، شماره 4، زمستان 1394.
37. بررسی علمی آیه ۵7 اعراف با تأکید بر تفاسیر جواهر و تسنیم، حسین محمدی، اولین کنفرانس بین‌المللی انقلاب علوم انسانی اسلامی، 1403.
38. بررسی مبانی فقه الحدیث استاد جوادی آملی با تمرکز بر تفسیر تسنیم، طاهره ناجی صدره و سید محسن موسوی و محسن نورائی و محمدهادی یدالله‌پور، نشریه مطالعات فهم حدیث، پياپى 6، شماره 2، بهار و تابستان 1396.
39. بررسی مسئولیت‌ها و نقش ملائکه در قرآن کریم از منظر آیت‌الله جوادی آملی با تأکید بر تفسیر تسنیم، فاطمه عبدالله‌پور سنگچی و عبدالرحمان باقرزاده لداری، نشریه الاهیات قرآنی، پیاپی 19، پاییز و زمستان 1402.
40. بررسی معنای حروف مقطعه از دیدگاه آیت‌الله معرفت و نقد آن از منظر آیت‌الله جوادی آملی، محمدعلی تجری و فرزاد پاکروان، مجله پژوهش‌های تفسیر تطبیقی، پیاپی 9، بهار و تابستان 1398.
41. بررسی مقارنه‌ای آیات 81 ـ 83 سوره آل عمران میان تفاسیر مجمع البیان، المیزان و تسنیم، لیلا خانی اوشان و زهرا صدیقی، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 5، شماره 9، بهار و تابستان 1399.
42. بررسی مقایسه‌ای دیدگاه جوادی آملی و فخر رازی در مورد گستره جامعیت قرآن، عذرا طباطبایی حکیم، اندیشه‌های قرآنی متفکران معاصر، شماره 1، 1403.
43. بررسی نقاط اشتراک المیزان با تسنیم در بهره‌جویی از احادیث، محسن نورایی و محمدحسین صالحی شهربابکی، تفسیرپژوهی، سال سوم، شماره ۵، بهار و تابستان 139۵.
44. بررسی نقاط اشتراک المیزان با تسنیم در بهره‌جویی از احادیث، محسن نورایی و محمدحسین صالحی شهربابکی، نشریه تفسیر‌پژوهی، شماره 5، 139۵.
45. بررسی و تبیین «کاربرد قلب در قرآن» با محوریت آثار علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی (مد ظله)، مهدی قهرمان و راحله جمالی و سمیرا عطایی دیزجی، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 8، شماره 15، بهار و تابستان 1402.
46. بررسی و نقد آراء آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم پیرامون پلورالیزم دینی، میثم کهن ترابی، آینه معرفت، سال 22، شماره 3، پاییز 1401.
47. پژوهشی درباره مبانی قرآنیِ آداب معاشرت با تأکید بر دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی، علی مدبر (اسلامی)، اخلاق وحیانی، سال سيزدهم، شماره 2، پیاپی 27، تابستان 1402.
48. تأثیر نظریه روح معنا در برداشت‌های ادبی از قرآن کریم (مطالعه موردی تفسیر تسنیم)، فاطمه داودی‌زاده جلگه و حامد شریعتی نیاسر و نسیم عربی، نشریه قرآن و طب، سال هشتم، شماره 2، پیاپی 30، تابستان 1402.
49. تبیین روش‌های تفسیری آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر «تسنیم» و تطبیق آن بر روش علامه طباطبایی در «المیزان»، سمیرا قربانخانی، پژوهشنامه مطالعات میان رشته‌ای تفسیر، پیاپی 5، پاییز و زمستان 1400.
50. تحلیل تطبیقی کارکردهای تفسیری فواصل آیات در تفاسیر المیزان و تسنیم، علی اصغر آخوندی و کرم سیاوشی، مجله پژوهش‌های تفسیر تطبیقی، پیاپی 17، بهار و تابستان 1402.
51. تحلیل دیدگاه جوادی آملی نسبت به المیزان در بررسی نسخ آیه 109 بقره با 29 توبه، رقیه حامل و حسین اشرفی، نشریه پژوهش‌های قرآنی، سال بیست و هفتم، شماره 4، پیاپی 105، زمستان 1401.
52. تحلیل راهبردهای قرآنی تقویت حیاء در جامعه اسلامی با تمرکز بر تفاسیر المیزان و تسنیم، جواد امان‌دادی و روح‌الله نبی عبدالیوسفی، سیزدهمین کنفرانس بین‌المللی دستاوردهای نوین پژوهشی در فقه، حقوق و علوم انسانی، 1402.
53. تحلیل روش‌شناختی نقدهای علامه جوادی آملی در خصوص آیه مباهله بر تفسیر المنار، محمدحسین بیات و حسین محققی، مجله پژوهش‌های تفسیر تطبیقی، پیاپی 11، بهار و تابستان 1399.
54. تحلیل روش‌شناختی نقدهای آیت‌الله جوادی آملی بر آراء رشید رضا در مسئله «توسل»، حسن اصغرپور و حسین محققی و محمدحسین بیات، فصلنامه اندیشه دینی، پیاپی 90، بهار 1403.
55. تحلیل رویکرد آیت‌الله جوادی آملی نسبت به روایات تفسیری، حمیده بهمنش و ریحانه حقانی، نشریه مطالعات قرآنی‌نامه جامعه، پیاپی 139، پاییز 1400.
56. تحلیل شناختی مفهوم «آیه» در تفسیر تسنیم؛ با بررسی موردی پدیده‌های طبیعی، شیما حمیدی، معارج، شماره ۴، بهار و تابستان 1396.
57. تحلیل مبنایی «حقیقت خلود در جهنم» با تأکید بر دیدگاه علامه جوادی آملی، محمدهادی منصوری و محمدعلی پوریگانه و محمدحسین فهیم‌نیا، فصلنامه اندیشه نوین دینی، پیاپی 68، بهار 1401.
58. تحلیل نظرات علامه جوادی آملی و فخر رازی درباره «ذَنب» منسوب به پیامبر اکرم B در آیه دوم سوره فتح، محمد محمدی و محمدرضا مصطفی‌پور، معارج، شماره 6، بهار و تابستان 1403.
59. تحلیل نقدهای علامه جوادی آملی در تفسیر تسنیم بر آرای تفسیری رشید رضا در المنار، محمدحسین بیات و حسین محققی، پژوهش‌های قرآنی، سال بیست و پنجم، شماره 3، پاییز 1399.
60. تحلیل و بررسی تطبیقی جامعیت ذاتی و مقایسه‌ای قرآن کریم از منظر آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح یزدی، راضیه سادات سیدخراسانی و محسن قاسم‌پور راوندی و خدیجه حسین‌زاده باردیی، سراج منیر، سال چهاردهم، شماره ۴7، پاییز و زمستان 1402.
61. تحلیل و بررسی روایات اسباب نزول در اندیشه آیت‌الله جوادی آملی و ابن عاشور، محمد فراهانی و نیما احمدی، مجله مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث، پیاپی 21، پاییز و زمستان 1402.
62. تسنیم سنام معرفت قرآن، علی اسلامی، حکمت اسراء، شماره 1، پاییز 1388.
63. تسنیم؛ تفسیر برای خواص (گفت‌وگو)، حسین شفیعی، نشریه رشد آموزش قرآن، شماره ۴2، 1393.
64. تطبیق جایگاه حضرت فاطمه از منظر تفسیر جوادی آملی و ابن کثیر، مرجان وفا و زهره اخوان مقدم، مجله مطالعات تطبیقی قرآن و حدیث، پیاپی 18، بهار و تابستان 1401.
65. تعارض قلمرو تسخیر انسان در نظام هستی با تدبیر ربوبی (با محوریت تفسیر تسنیم)، منیره‌سادات کامرانی، همایش بین‌المللی تحقیقات کاربردی در حوزه قرآن و حدیث، مجموعه مقالات برگزیده دومین همایش ملی تحقیقات کاربردی در حوزه قرآن و حدیث رتبه بین‌المللی، 1401.
66. تعامل حدیثی تفسیر تسنیم با روایات اهل سنت، محسن نورايی و طاهره ناجی صدره، نشریه مطالعات فهم حدیث، سال هشتم، شماره 2، پیاپی 16، بهار و تابستان 1401.
67. تفسیر تسنیم در ترازوی نقد، بهروز یدالله‌پور، کتاب ماه دین، شماره 132، مهر 1387.
68. تفسیر تطبیقی آیه 73 سوره انبیاء از منظر زمخشری و آیت‌الله جوادی آملی، محمدهادی منصوری و سمیه کتابی و خدیجه حسین‌زاده، فصلنامه مطالعات تفسیری، پیاپی 54، تابستان 1402.
69. جایگاه اخلاقی عفت در سوره نور با تأکید بر آرای تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، سهیلا حسن‌زاده و علیرضا آل‌بویه، نشریه اخلاق وحیانی، دوره 14، شماره 1، بهار 1403.
70. جایگاه آراء ابن عربی در تفسیر تسنیم از جوادی آملی، طاهره ناجی صدره و عباس اسماعیلی‌زاده، مطالعات عرفانی، شماره 20، پاییز و زمستان 1393.
71. جایگاه تحلیل معناشناختی وحی در تفسیر تسنیم، با تأکید بر رویکرد شناختی، منا فریدی خورشیدی، معارج، شماره ۴، بهار و تابستان 1396.
72. جایگاه حروف مقطعه در روایات با تأکید بر دیدگاه جوادی آملی، فرشته کوهساری، تحقیقات جدید در علوم انسانی، دوره دوم، شماره 6، تابستان 1395.
73. جایگاه روایت در تفسیر تسنیم، سهیلا پیروزفر و طاهره ناجی صدره، نشريه حدیث‌پژوهی، سال چهارم، شماره 8، پاییز و زمستان 1391.
74. جایگاه علم اصول فقه در تفسیر قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، حسن اخباری، نشریه معارج، سال سوم، شماره 1، پیاپی 5، پاییز و زمستان 1396.
75. چیستی و چگونگی زیست اخلاقی در قرآن کریم از منظر تفسیر المیزان و تسنیم، زین‌العابدین شجاع و جعفر گل‌محمدی و حسین هاشم‌نژاد، نشریه قرآن و طب، سال نهم شماره 1، پیاپی 33، بهار 1403.
76. حجیّت روش تفسیری قرآن به قرآن با تأکید به روایات عرض در تفسیر تسنیم، مجید معارف و محمدامین تفضلی، پژوهش‌های قرآن و حدیث، سال چهل و هشتم، شماره 1، بهار و تابستان 139۴.
77. حدیث قرب نوافل، مفهوم‌شناسی و کاربرد آن در تفسیر تسنیم، طاهره ناجی صدره و سید علی‌اکبر ربیع نتاج و عباس اسماعیلی‌زاده، علوم قرآن و حدیث، سال چهل و نهم، شماره 98، بهار و تابستان 139۶.
78. حدیث، جایگاه و کارکرد آن در مبانی تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، مجید معارف و محمد امین تفضلی، مجله مطالعات روش شناسی دینی، پیاپی 4، پاییز و زمستان 1394.
79. حلیت ذبایح اهل کتاب از منظر مفسران اسلامی با تأکید بر تسنیم و المیزان (بر اساس آیه 5 سوره مائده)، سید محمود طیب حسینی و ام‌البنین احمدیان علی‌آبادی، مطالعات تفسیر تطبیقی، سال هفتم، شماره 13، بهار و تابستان 1401.
80. خوانش تفسیری آیه ﴿و لَقَد هَمَّت بِهِ و هَمَّ بِها ...﴾ در تفاسیر المنار، المیزان و تسنیم، سید حسین شفیعی دارابی، مطالعات تفسیری، سال سیزدهم، شماره ۴9، بهار 1401.
81. دیدگاه تفسیری آیت‌الله جوادی آملی درباره سیاق و نمودشناسی آن، حسین شفیعی، معارج، شماره 2، بهار و تابستان 1395.
82. رفتارشناسی سیاسی منافقان در آرای مفسران معاصر (تفاسیر المیزان، نمونه، تسنیم، پرتوی از قرآن)، سید سعید حسینی و ابراهیم برزگر و محمدهادی حیدریان، پژوهش‌های سیاست اسلامی، شماره 19، بهار و تابستان 1400.
83. روایت رویدادها: گزارش نشست نقد، تفسیر تسنیم، مرتضی کریمی‌نیا، کتاب ماه دین، شماره 18۴، بهمن 1391.
84. روش‌شناسی به کارگیری قاعده سیاق در تفسیر تسنیم، دکتر سهراب مروتی و مجتبی زینی‌وند و دکتر حسین آسا، نشریه مشکوه، شماره 122، بهار 1393.
85. روش‌شناسی تفسیر تسنیم، حمیدرضا فهیمی‌تبار، نشریه پژوهش‌های قرآنی، سال سیزدهم، شماره 1، پیاپی 57، بهار 1387.
86. روش‌شناسی نقد آرای مفسران در تفسیر تسنیم، محمدرضا شاهرودی و مهشید موسی‌پور و منصور پهلوان و سعید شفیعی، پژوهش‌نامه تفسیر و زبان قرآن، سال نهم، شماره 2، بهار و تابستان 1400.

87. رویکردی نوین در ترجمه بسمله با تحلیل ساختارهای زبانی آن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، محمد خامه‌گر، نشریه معارج، پیاپی 1، پاییز و زمستان 1394.
88. زبان قرآن و ویژگی‌های آن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، محمدنظیر عرفانی، مطالعات قرآن و علوم، سال پنجم، شماره 9، بهار و تابستان 1400.
89. زبان قصص قرآن در اندیشه آیت‌الله جوادی آملی با رویکرد انتقادی به نگرش کارکردگرایانه، مهدی سعیدی، نشریه مطالعات تطبیقی قرآن‌پژوهی، دوره 8، شماره 15، بهار و تابستان 1402.
90. شناسایی و تبیین فرهنگ برنامه درسی بر اساس تفسیر تسنیم، ساره احمدی و حسن ملکی و حمید پارسانیا و محسن آیتی و عباس عباس‌پور، پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی، سال بیست و پنجم، شماره 37، زمستان 139۶.
91. شیوه‌های نقد و تحلیل روایات تفسیری در تفسیر تسنیم، حمیده بهمنش و سکینه آخوند، مطالعات قرآنی، نامه جامعه، سال هجدهم، شماره 133، بهار 1399.
92. کاربست قاعده تفسیری سبب نزول در تفسیر تسنیم، مریم ولایتی کبابیان و زهرا ارغیانی، تفسیرپژوهی، سال نهم، شماره 17، بهار و تابستان 1401.
93. مبانی روش برداشت علمی آیت‌الله جوادی آملی از قرآن، محمد امین تفضلی و مجید معارف، نشریه سفینه، پیاپی 60، پاییز 1397.
94. مبانی سهولت و صعوبت «فهم قرآن» با محوریت دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی، سید عبدالله اصفهانی، نشریه قرآن در آینه پژوهش، دوره 10، شماره 20، پاییز و زمستان 1402.

95. مبانی و مبادی تفسیری تسنیم، علی اسلامی، حکمت اسراء، شماره 3، بهار 1389.
96. مبانی، روش و گرایش تفسیر تسنیم، مریم ایمانی خوشخو و زینب تقدسی، سراج منیر، سال هفتم، شماره 2۵، زمستان 139۵.
97. مدرسه تفسیری علامه جوادی آملی، علی مدبر (اسلامی)، نشریه معارج، سال سوم، شماره 1، پیاپی 5، پاییز و زمستان 1396.
98. مسئله‌شناسی سیاسی تفاسیر جامع ترتیبی با گرایش اجتماعی و سیاسی، عبدالعلی حسنی، سیاست متعالیه، شماره 3۵، زمستان 1400.
99. مطالعه تطبیقی آیه 7 سوره آل‌عمران از دیدگاه آیات: علامه طباطبایی، جوادی آملی و ملکی میانجی، محمدامین تفضلی، مطالعات قرآن و حدیث سفینه، شماره ۴۶، بهار 1394.
100. معرفی تسنیم؛ تفسیر قرآن کریم، سعید جوادی، پژوهش و حوزه، شماره 11، پاییز 1381.
101. معنا و شناخت در قرآن با نگاهی به تفسیر تسنیم، علیرضا قائمی‌نیا، علوم قرآن و تفسیر معارج، سال دوم، شماره 2، بهار و تابستان 139۶.
102. مفسران برجسته حوزه علمیه قم در سده اخیر؛ آیت‌الله جوادی آملی، مجید حیدری‌فر، نشریه قرآن شناخت، سال هفدهم، شماره 1، پیاپی 32، بهار و تابستان 1403.
103. مفهوم و جایگاه دعا از نظر تلمود و جوادی آملی با تکیه بر تسنیم، محمد کاوه، مجله پژوهش‌های اعتقادی کلامی، پیاپی 48، زمستان 1401.

104. مقایسه مقارنه آراء تفسیری صاحب المیزان و تسنیم و مجمع البیان و نمونه در آیات 116 ـ 121 سوره آل عمران، زهرا منتشلو، کنفرانس ملی علوم اسلامی و پژوهش‌های دینی، 1397.
105. مقایسه تحلیلی تأثیر مباحث صرف (هیئت کلمه) و نحو (اتخاذ معنی حروف و ارجاع ضمیر) بر تفکر کلامی، در دو تفسیر مفاتیح الغیب (التفسیر الکبیر) و تسنیم، معصومه سلطان میرجلیلی و محمدرضا امین، مطالعات قرآنی، دوره 1۴، شماره ۵۶، زمستان 1402.
106. منطق فهم آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر آیات زن، علیرضا فخاری و مهسا علی‌داد ابهری، پژوهش‌نامه معارف قرآنی، پیاپی 51، زمستان 1401.
107. منهج و گرایش تفسیری تسنیم، علی اسلامی و محمدرضا مصطفی‌پور، حکمت اسراء، شماره ۴، تابستان 1389.
108. نقد و بررسی شبهه «بدعت» درباره منهج تفسیر قرآن با قرآن، علی مدبر (اسلامی)، نشریه معارج، سال دوم، شماره 1، پیاپی 3، پاییز و زمستان 1395.
109. نقدهای تسنیم در آیه ولایت بر مفاتیح الغیب: تحلیل روش‌شناختی، حمید محمدی و احمد زارع زردینی، پژوهش‌نامه نقد آراء تفسیری، سال سوم، شماره 2، پاییز و زمستان 1401.
110. نقش روایات در تفسیر «قرآن به قرآن» از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، حسن صادقی، ماهنامه معرفت، سال سی و یکم، شماره 2، پیاپی 293، اردیبهشت 1401.
111. نقش صور بیانی در تبیین مضامین قرآنی در تفسیر تسنیم (از ابتدای سوره حمد تا انتهای سوره توبه)، رسول عسگری و ماجد نجاریان، پژوهش‌های زبان‌شناختی قرآن، سال هفتم، شماره 1، بهار و تابستان 1397.
112. نقش عقل در تفسیر آیات شفاعت از منظر آیت‌الله جوادی آملی و رشید رضا، سید محمد نقیب و اکرم سادات سیدی، نشریه مطالعات تفسیر تطبیقی، پیاپی 14، پاییز و زمستان 1401.
113. نقش قرائن در تفسیر علمی آیات با تکیه بر آثار آیت‌الله جوادی آملی، ابراهیم رضایی آدریانی و مینا سادات حسینی و زهرا زراعتی، معارج، شماره ۶، بهار و تابستان 1403.
114. واکاوی آموزه‌های تربیتی سوره یوسف در ساحت‌های شش‌گانه تربیت با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه علی‌پور و اعظم محمودی، نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی، دوره 8، شماره 29، زمستان 1402.
115. واکاوی مدارک قاعده جَبّ با تأکید بر تفسیر تسنیم، علی زنگنه ابراهیمی، غلامرضا رئیسیان و عباس اسماعیلی‌زاده، آموزه‌های قرآنی، شماره 3۶، پاییز و زمستان 1401.
116. واکاوی و تحلیل دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی در خصوص امکان و جواز وقوع چندمعنایی در قرآن کریم، زینب احمدیان و سید عبدالرسول حسینی‌زاده، پژوهش‌نامه تفسیر و زبان قرآن، سال دهم، شماره 1، پیاپی 19، پاییز و زمستان 1400.
117. وحدت موضوعی سوره‌ها در «تفسیر تسنیم»، سید مصطفى احمدزاده، ویژه‌نامه وحدت موضوعی سوره‌های قرآن، پژوهش‌های قرآنی، شماره۵7، 1388.

 

3.    پايان‌نامه‌ها و رساله‌ها:

پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دفاع‌شده مرتبط با تفسیر تسنیم تا آبان 1403 در مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی به شرح ذیل است:


یکم: مقطع سطح سه/ کارشناسی ارشد:


1. ابزار و منابع معرفت دینی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، سعیده اسحاقی آشتیانی، 1396.
2. ابعاد اجتماعی سیاسی امنیت در تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، محسن شکراللهی، 1391.
3. ابعاد حقوقى روابط نامشروع از منظر آيات و روايات با تأكيد بر دیدگاه‌های آیت‌الله جوادى آملى، سعيده محمدى‌وش، 1402.
4. ابعاد درونى هويت زن از ديدگاه آیت‌الله جوادى آملى، مهديه ذاکر اصفهانی، 1402.
5. احباط و تکفیر در قرآن با تأکید بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، زینب عباسی، 1400.
6. اخلاق فردى و اجتماعی رهبران دىنى از ديدگاه تفسير الميزان، نمونه و تسنیم، منيژه رفيعيان، 1397.
7. اخلاق کارگزاران نظام اسلامی در دو تفسیر تسنیم و المنار، میرزا علیزاده، 1403.
8. ادب توحیدی پیامبران در دعاهای قرآنی با تأکید بر تفسیر المیزان و تسنیم، ابتهاج هاشمی، 1402.
9. ادب عبودیت پیامبر B از دیدگاه تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، سمیه حسن‌زاده یزدی، 1401.
10. استلزامات اسلامی‌سازی علوم سیاسی با تأکید بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، همت بدرآبادی، 1393.
11. اصول تربيت اجتماعى در قرآن با محوريت تفسير تسنيم، سميه شكرى، 1399.
12. اصول و روش‌های امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر در آینهٔ تفسیر المیزان و تسنیم، مهدی فتحی، 1398.
13. اصول و قواعد تفسيرى در تفسیر تسنیم، زهرا ارغىانى، 1398.
14. اعجاز تشریعی در تفاسیر معاصر، مروه نمیر عدنان، 1400.
15. اعجاز قرآن در حوزه اخبار غیبی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، هدی رجبی، 1398.
16. افتراقات تفسىر الميزان و تسنيم و راز آن در جزء اول قرآن كريم، اكرم پورشبانان، 1399.
17. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء دوم قرآن كريم، زهره جمشيديان قلعه سفيدى، 1398.
18. افتراقات تفسیر المیزان و تسنیم و راز آن در جزء سوم قرآن كريم، سميره نوروزى ابگرمى، 1399.
19. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء چهارم قرآن کريم، اعظم كارشناس، 1399.
20. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء پنجم قرآن كريم، طاهره ادريسى آرانی، 1401.
21. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء نهم قرآن کريم، زينب شمسى كهرىسنگى، 1399.
22. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء یازدهم قرآن كريم، شريفه شريعتى، 1400.
23. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء دوازدهم قرآن كريم، الهام السادات كافى موسوى نجف، 1400.
24. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء سیزدهم قرآن کريم، منيژه جمشيديان، 1402.
25. افتراقات تفسیر المیزان و تسنیم و راز آن در جزء چهاردهم قرآن كريم، سميه ابراهيمى، 1400.
26. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء پانزدهم قرآن کريم، فاطمه نوروزى، 1400.
27. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء شانزدهم قرآن كريم، راضيه جهان‌بخش مهدی‌آبادی، 1400.
28. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء هفدهم قرآن کريم، طاهره سليمى افجانى، 1400.
29. افتراقات تفسير الميزان و تسنيم و راز آن در جزء هجدهم قرآن كريم، وحيده داورى نجف‌آبادی، 1401.
30. افتراقات تفسيرى از ديدگاه علامه طباطبايى و علامه جوادى آملى در موضوع كفر، منصوره عمید مطلق، 1402.
31. افتراقات تفسىرى صاحب الميزان و علامه جوادى آملى در موضوع توحيد عملى، فاطمه مقدسى، 1402.
32. امکان ارتباط با عالم غیب از نظر امام خمینی 6 و آیت‌الله جوادی آملی، پریسا آب‌باریکی، 1399.

33. امنیت اجتماعی در قرآن با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، مهدی خضری، 1393.
34. انتظار بشر از دين از ديدگاه آیت‌الله جوادى آملى و استاد ملكىان، ليلا يزدانى سودجانى، 1397.
35. انسان‌شناسی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، حشمت‌الله جعفری، 1395.
36. انسان‌شناسی و تأثیر آن بر معنای زندگی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، سیده رضوان طاهری، 1401.
37. انسان كامل از نگاه امام خمينى 6 و علامه جوادى آملى، سكىنه اصغرى آغوزگله، 1400.
38. اهداف داستان قرآنی (بررسی تحلیلی در تفسیر تسنیم)، طارق یوسف شذر، 1403.
39. اهداف قصص قرآنی در تفسیر تسنیم، مهیمن عزیز عاکول السهلانی، 1401.
40. آثار احسان و سیمای محسنين با تکیه بر مخزن العرفان و تسنيم، زينب نيک اخلاق، 1400.
41. آثار تربیتی ایمان به غیب از منظر آیت‌الله جوادی آملی در تسنیم، سید رضا موسوی، 139۵.
42. آثار شكر عملى در زندگى انسان با تکیه بر تفسير تسنيم، زليخا نادرى، 1403.
43. آثار معرفت در رشد و تعالى انسان از منظر علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى، روح‌انگیز قاسمى دلىكلى داشى، 1399.
44. آثار و پىامدهاى اعمال در دنىا طبق آيات و روايات با تکیه بر دیدگاه علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى، جميله ختوممان، 1401.
45. آثار وجودى امام غائب در عرصه تكوين و تشريع از منظر علامه طباطباىى 6 و آیت‌الله جوادى آملى (حفظه الله)، مريم دارى‌زاده، 1403.
46. آثار ياد خدا بر رفع ناهنجاری‌های جامعه اسلامى از منظر قرآن و روايات با تکیه بر تفسير تسنيم، ليلا گرزى، 1399.
47. آراء كلامى استاد جوادى آملى (پيرامون توحيد)، مهناز فومن بهجت اجيرلو، 1398.
48. آراء و اندیشه‌های راهنماشناسی استاد جوادی آملی، محسن یوسفی‌کیا، 13۵.
49. آرامش، عوامل و آثار آن در قرآن کریم با تکیه بر آثار حضرت آیت‌الله جوادی آملی (مد ظله العالی)، موسی محمدی، 1398.
50. آسیب‌شناسی وحدت امت اسلامى از منظر قرآن كرىم با تکیه بر تفاسير الميزان و تسنيم، عذرا احمدى، 1400.
51. آسیب‌های خانواده و راهکارهای مقابله با آن در آثار قرآنی آیت‌الله جوادی آملی، محمدحسین صائمی، 1401.
52. آفرینش انسان از دیدگاه آیت‌الله مشکینی و آیت‌الله جوادی آملی، محمدعلی حسن‌زاده، 1399.
53. آموزه‌های تربيتى سوره نور در تفاسير فريقين با تأکید بر تفاسير تسنيم و نمونه از شيعه و تفاسير روح المعانى و الواضح از اهل سنت، مريم جعفری‌نژاد، 1401.
54. آموزه‌های اخلاقی سورهٔ مبارک ابراهیم A با تکیه بر تفسیر تسنیم، مسعود منتهایی، 1399.
55. آموزه‌های اخلاقی سوره مبارک یوسف A با تکیه بر تفسیر تسنیم، حسین سنچولی، 1397.
56. آموزه‌های اخلاقی سوره یس در آثار علامه طباطبایی و علامه جوادی آملی، بلال نیازی مهمانی، 1396.
57. آموزه‌های تربيت اخلاقى سوره بقره در تسنيم، مريم واعظ، 1401.
58. آموزه‌های توحیدی سوره «انعام» در تفسیر تسنیم و مفاتیح‌الغیب، محمد هاشم شفیعی، 139۴.
59. آموزه‌های قرآنی ضرب‌المثل‌ها در تفسیر المیزان و تسنیم، سعید علوی محتشم، 1400.
60. آموزه‌های قرآنی ضرب‌المثل‌ها در تفسیر المیزان و تسنیم، سید رضا موسوی، 1400.
61. آموزه‌های هدايتى سوره اسراء در تفسير تسنيم، رقيه حسينقلى‌پور، 1403.
62. آیه ولایت از منظر آیت‌الله جوادی آملی و امام فخر رازی، محسن رضایی، 1398.
63. با هم‌آیی مضامین اخلاقی با اعتقادات و عبادات در قرآن کریم با تکیه بر تفسیر تسنیم (مطالعه موردی: سوره بقره)، راضیه ابراهیمی، 1401.
64. بازخوانی مسائل تربیتی در سوره حدید با محوریت تفاسیر تسنیم و الکبیر، مهرانگیز قدمی، 1401.
65. بایدها و نبایدهای مشاوره از منظر آیات و روایات (با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی)، ملیحه علیرضایی، 1395.
66. بدن در دنیا، برزخ و قیامت از منظر علامه طباطبایی 6 و استاد جوادی آملی، سید محمدهادی اردستانی‌زاده، 1396.

67. بررسی ابعاد مختلف ازخودبیگانگی از منظر تفاسیر شیعی معاصر با محوریت المیزان، تسنیم، نمونه، زهرا اکبرنیا کلهودشتی، 1397.
68. بررسی اصول مشترک در رسالت پیامبران از دیدگاه قرآن کریم با محوریت نظر آیت‌الله جوادی آملی و فی ظلال القرآن، رضا کریمی، 1400.
69. بررسی امکان رؤیت الهی از منظر آیت‌الله جوادی آملی، امین اسحاقی دوست، 1403.
70. بررسی انتقادی الاهیّات پست‌مدرن با تأکید بر آرای آیت‌الله جوادی آملی (دامت برکاته)، علی دهقانی جویباری، 1394.
71. بررسی انتقادی رابطه علم و دین در وضعیت پست مدرن با تأکید بر آرای آیت‌الله جوادی آملی (دامت برکاته)، میثم پیمانجو، 1398.
72. بررسی آثار دنیوی حیات طیبه در تفاسیر مجمع البیان و تسنیم، شهناز البو غبیش، 1399.
73. بررسی آرای تفسیری زمخشری از منظر آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم (جزءهای 3 و 4)، فاطمه غیور نجف‌آبادی، 1402.
74. بررسی آراى تفسیری زمخشری از منظر آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم (جزءهاى 5 و 6)، زهرا علوی مهر، 1402.
75. بررسی آراى تفسیری زمخشری از منظر آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم (جزء‌های 7 و 8)، زینب بنی مسنی، 1402.
76. بررسی آرای تفسیری زمخشری از منظر آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم (جزءهای 9 و 10)، مصطفی صالحی سده، 1402.

77. بررسی آراء و اندیشه‌های انسان‌شناسی آیت‌الله جوادی آملی، الهام سادات خسروشاهی، 1395.
78. بررسی آیات خلافت انسان در آراء تفسیری آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، فاطمه مرادی، 1397.
79. بررسی آیات محکم و متشابه از دیدگاه علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی، محمد رمضانی، 1395.
80. بررسی آیه مباهله از دیدگاه مؤلفان المنار و تسنیم، طیبه حیدری راد، 1395.
81. بررسی تأثیر عوامل غیرمعرفتی بر ایمان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و استاد مطهری، مهین ناصح، 1401.
82. بررسی تحلیلی و تطبیقی آیات و براهین توحیدی در تفاسیر تسنیم و المیزان، سعید امجدیان، 1396.
83. بررسی تطبیقی آیه ﴿كونوا مَعَ الصّـٰـدِقين﴾ از دیدگاه فریقین با تأکید بر المیزان و تسنیم و الدر المنثور و مفاتیح‌الغیب رازی، شهناز یگان‌نژاد، 1400.
84. بررسی تطبیقی (فلسفی ـ کلامی) مسئله قبض روح و فشار قبر از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و علامه محمدحسین حسینی طهرانی، نسیم مرکزی، 1396.
85. بررسی تطبیقی ارتباط دین با عقل و علم (از نقطه نظر مطالعه تطبیقی نظریات ایان باربور و جوادی آملی)، حسین جورسرا، 1390.
86. بررسی تطبیقی امامت در تفاسیر تسنیم و روح المعانی، علیو ساوادوگو، 1402.
87. بررسی تطبیقی ـ انتقادی نظریه مزلو با اندیشه کمال‌گرایی آیت‌الله جوادی آملی بر اساس آثار تفسیری ایشان، امیرحسین سبزیان، 1402.
88. بررسی تطبیقی انسان کامل از دیدگاه شهید مرتضی مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، مریم محمدرضاخانی، 1394.
89. بررسی تطبیقی ایمان از نظر آیت‌الله جوادی آملی و کی‌یرکگارد، حسین محمودی، 1398.
90. بررسی تطبیقی آراء آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله ملکی میانجی در باب چیستی عقل و نقش آن در قلمرو خداشناسی، مریم فاطمی، 1395.
91. بررسی تطبیقی آراء علامه جعفری و آیت‌الله جوادی آملی، در خصوص حیات طیبه و جنبه‌های تربیتی آن، صدیقه چراغی، 1390.
92. بررسی تطبیقی آراء علوم قرآنی علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، یگانه قره‌باغی، 1397.
93. بررسی تطبیقی آرای علوم قرآنی آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله معرفت، مطالعه موردی (وحی و اعجاز)، افسانه حاجیان، 1396.
94. بررسی تطبیقی آموزه‌های توحیدی سوره انعام در تفسیر مفاتیح‌الغیب و تسنیم، محمد هاشم شفیعی، 139۴.
95. بررسی تطبیقی آیات تحدی در تفاسیر فریقین (با تأکید بر تفاسیر المیزان، تسنیم، المنار، التحریر و التنویر)، زهرا محمدطاهری، 1402.
96. بررسی تطبیقی آیات تحدی در تفاسیر فریقین (با تأکید بر تفاسیر المیزان، تسنیم، المنار، التحریر و التنویر)، مصطفی فریدونی، 1394.
97. بررسی تطبیقی آیات متشابه خداشناسی در تفسیر تسنیم و التحریر و التنویر، جواد حسین، 1399.
98. بررسی تطبیقی آیات ولایت در تفاسیر تسنیم و التحریر و التنویر، طاهره محمودی، 1395.
99. بررسی تطبیقی آیات هجرت بین تفسیر تسنیم و تفسیر کبیر، سید کمال حسینی، 1400.
100. بررسی تطبیقی آیه اکمال بین تفاسیر تسنیم و روح المعانی آلوسی، مهدی رضایی، 1399.
101. بررسی تطبیقی آیه اکمال بین تفسیر تسنیم جوادی آملی و تفسیر کبیر فخر رازی، حمدالله اسکندری، 1401.
102. بررسی تطبیقی آیه اکمال بین تفسیر تسنیم و تفسیر کبیر فخر رازی، محمد ابوطالبی، 1401.
103. بررسی تطبیقی تأثیر گناه بر معرفت خدا و بالعکس با تأکید بر تفسیر المیزان و تسنیم، احمد کیخا، 1395.
104. بررسی تطبیقی تأثیر گناه بر معرفت خداوند از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و محمد غزالی، سمانه صالحی، 1396.
105. بررسی تطبیقی تأویل از منظر تفسیر المیزان و تسنیم، سید سجاد نجات‌پور، 1393.
106. بررسی تطبیقی تربیت زن از دیدگاه روسو و علامه جوادی آملی، مریم صفریان مقدم، 1396.
107. بررسی تطبیقی توسل و رابطه آن با توحید افعالی در تفسیر کبیر و تفسیر تسنیم، محدثه حفاری، 1400.
108. بررسی تطبیقی جایگاه اهل‌بیت D در قرآن از منظر کتاب تفسیر معاصرانه و تفسیر تسنیم (بررسی موردی سوره‌های حمد، بقره، آل‌عمران، نساء و مائده)، زهرا داوری دولت‌آبادی، 1401.

109. بررسی تطبیقی دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح یزدی در باب علم و عقل، زهرا دهباشی، 1391.
110. بررسی تطبیقی دیدگاه‌های علامه طباطبایی و جوادی آملی، در خصوص مباحث علوم قرآنی شامل وحی، نزول، محکم و متشابه، نسخ، حمیده رشتبر، 1389.
111. بررسی تطبیقی رابطه علم و دین از دیدگاه استاد جوادی آملی و دکتر نصر، سامر جلال‌فر، 1394.
112. بررسی تطبیقی رابطه علم و دین از دیدگاه شهید مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، زینب شفوی، 1392.
113. بررسی تطبیقی روش تفسیری آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مکارم شیرازی، مجتبی نوذری، 1393.
114. بررسی تطبیقی روش‌شناسی تفسیر تسنیم و المیزان، کوثر احدی، 1391.
115. بررسی تطبیقی رویکرد آیت‌الله جوادی آملی و فخر رازی در تبیین آیات متشابه، مهناز مقنی باویل علیایی، 1403.
116. بررسی تطبیقی سماع موتی از نظر مفتی محمد شفیع عثمانی و آیت‌الله جوادی آملی، محمدطیب بامری، 1400.
117. بررسی تطبیقی عدل الهی از دیدگاه تفاسیر تسنیم و المنار، زهرا میرنژاد عنبرانی، 1399.
118. بررسی تطبیقی قلمرو عقل از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و عابد الجابری، احمدارشاد انوری، 1401.

119. بررسی تطبیقی ماهیت علم لدنی در تفسیر المیزان و تسنیم، سید علی موسوی‌نژاد، 1401.
120. بررسی تطبیقی ماهیت علم و رابطه آن با ایمان از دیدگاه فخرالدین رازی و آیت‌الله جوادی آملی، سمیه مظفری، 139۴.
121. بررسی تطبیقی مسئله امامت از منظر امام فخر رازی و آیت‌الله جوادی آملی، سمیه غلامی خارکشی، 1397.
122. بررسی تطبیقی مسئله ولایت در اندیشه علامه میرجهانی طباطبایی و علامه حسن‌زاده آملی و آیت‌الله جوادی آملی، محسن موحدی اصل، 1395.
123. بررسی تطبیقی مسئله امامت در تفسیر المنار و تسنیم، مریم سلاسل، 1401.
124. بررسی تطبیقی مسئله حق و تکلیف از منظر آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح یزدی، فاطمه سالاری‌صدر، 1395.
125. بررسی تطبیقی مسئله عصمت از دیدگاه ابن عاشور و آیت‌الله جوادی آملی، ام البنین دادعلی‌پور، 1397.
126. بررسی تطبیقی مسئله نصب و ویژگی‌های امام از دیدگاه استاد حسینی طهرانی و استاد جوادی آملی، لیلا مظفری، 1397.
127. بررسی تطبیقی مقدمه تفسیر صافی و تفسیر تسنیم، منتصر محمد عبدالخضر الدربندی، 1402.
128. بررسی تطبیقی منزلت زن در قرآن با تکیه بر تفاسیر تسنیم و مفاتیح الغیب، مریم عطری خطیبی، 1401.
129. بررسی تطبیقی موضوع شفاعت از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و مظهری، فاطمه عبداللهی تهرانی، 1389.
130. بررسی تطبیقی نسبت نظریه الگوهای اولیه یونگ و شناخت فطری خدا از نظر آیت‌الله جوادی آملی، سید نجیب فاطمی‌نسب، 1402.
131. بررسی تطبیقی نکات تربیتی سوره یوسف از دیدگاه تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، مجید کبیریان، 1400.
132. بررسی تطبیقی نکات تربیتی سوره یوسف از دیدگاه تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، سید حسین رضوی، 1403.
133. بررسی تطبیقی وجوه اعجاز قرآن از دیدگاه آیت‌الله معرفت و آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه مرادی، 1401.
134. بررسی تطبیقی وجوه اعجاز قرآن کریم از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و سیوطی، رقیه محمدنژاد، 1395.
135. بررسی تطبیقی وحی رسالی در تفسیر «تسنیم» آیت‌الله جوادی آملی و تفسیر «فی ظلال القرآن» سید بن قطب، شهره تحویلی دربان، 1391.
136. بررسی تطبیقی هدایت و اضلال از دیدگاه المیزان و تسنیم در ده جزء اول قرآن، عالم حسین، 1400.
137. بررسی تفسیر انتقادی و نمونه‌های آن از نظر آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم، محمدعلی عبود الحسینی، 1397.
138. بررسی تفسیر ساختاری واژه «مکر» در سوره یوسف و بقره با تأکید بر تفسیر تسنیم و التحریر و التنویر ابن عاشور، هاجر ساکی، 1400.
139. بررسی تفسیر موضوعی آیت‌الله جوادی آملی، علی ساکی، 1388.
140. بررسی توحید و شرک در قرآن از منظر تفاسیر روح‌المعانی و تسنیم، سید دستغیب صائب، 1399.
141. بررسی جایگاه روایت در تفسیر تسنیم و التحریر و التنویر، نیما احمدی، 1401.
142. بررسی جایگاه علوم قرآنی در تفسیر تسنیم، قدسی مدرسی، 1394.
143. بررسی حیات برزخی از منظر آلوسی و جوادی آملی، افسانه رضایی، 1398.
144. بررسی دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی در علوم قرآنی، ابوالفضل حکیمی رکن‌آبادی، 1393.
145. بررسی رابطه عقل و ایمان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و کرکگارد، رضا زندوکیلی، 1396.
146. بررسی رابطه عقل و دین از دیـدگاه هانـس کونـگ با تکیه بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، محمدامین شهبازی، 1397.
147. بررسی رابطه عقل و دین از منظر ابن رشد و دلالت‌های آن برای تربیت دینی و نقد آن از منظر آیت‌الله جوادی آملی، صمد تقی‌زاده، 1389.
148. بررسی رابطهٔ عقل و دین از منظر مکتب تفکیک و نقد آن از منظر مرحوم علامه طباطبایی و استاد جوادی آملی، میثم ابراهیمی، 1389.
149. بررسی روش تفسیری آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم، سيد رضا موسوى، 1392.
150. بررسی روش تفسیری جوادی آملی در تسنیم، مریم رفیعی، 1387.
151. بررسی رویکرد اجتهادی در آثار تفسیری آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، عباس صبوحی طسوجی، 1398.
152. بررسی ریشه‌های اختلافات تفسیری از منظر علامه جوادی آملی، مرتضی تولائی، 1398.
153. بررسی عوامل اجتماعی نزول عذاب از منظر تفسیر المیزان و تسنیم، حسین سیل سپور، 1401.
154. بررسی عوامل انحراف در توحید با تأکید بر تفسیر تسنیم، سید اقتدار حسین نقوی، 1400.
155. بررسی عوامل محرک شهوت جنسی و راهکارهای کنترل آن از دیدگاه قرآن کریم با تأکید بر تفاسیر المیزان و تسنیم، سید محمدعلی حسینی هرندی، 1399.
156. بررسی فطرت‌مندی احکام زنان بر اساس تفسیر المیزان، نمونه، تسنیم، فاطمه رنجبری، 1402.
157. بررسی فطرت و نسبت آن با طینت در اندیشه امام محمد غزالی و آیت‌الله جوادی آملی، سمیه صباحی مهر، 1399.
158. بررسی قواعد تفسیری در تفسیر تسنیم، حسن رضوانی، 1394.
159. بررسی مباحث کلام اجتماعی آیت‌الله جوادی آملی، فرزاد امیری، 1391.
160. بررسی مبانی صدوری و دلالی تفسیر از منظر علامه طباطبایی و شاگردان ایشان (با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح یزدی)، بابک هادیان حیدری، 1397.
161. بررسی مبانی فلسفی ـ کلامی اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی و استنتاج دلالت‌های تربیتی آن در حوزه سبک زندگی، فاطمه رازی، 1396.
162. بررسی مبانی و روش تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، سکینه یوسفی، 1392.
163. بررسی مبانی، اصول و روش‌های تربیت اخلاقی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، جواد آقایی، 1394.
164. بررسی مسئولیت‌پذیری و شیوه‌های نهادینه‌سازی آن در تربیت اسلامی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، زهرا امانی، 1399.
165. بررسی معاد جسمانی از دیدگاه پیروان معاصر حکمت متعالیه و مکتب تفکیک با تأکید بر آراء استاد جوادی آملی و استاد سیدان، عباس دوست‌محمدی، 1395.
166. بررسی معاد جسمانی از دیدگاه حضرت آیت‌الله جوادی آملی و امام فخرالدین رازی، حسن عرب اسدی، 1399.
167. بررسی معناشناسی مفهوم ولایت در قرآن بر اساس تفسیر تسنیم و تفسیر فی ظلال القرآن سید قطب، فرهاد خندان، 1400.
168. بررسی موانع سلوک اخلاقی و راهکارهای رفع آن‌ها از منظر علامه جوادی آملی، محمدجواد قبادی، 139۵.
169. بررسی نسبت آیات محکم و متشابه از دیدگاه علامه طباطبايی و آیت‌الله جوادی آملی، محمد رمضانی، 1395.
170. بررسی نسبت خاتمیت و امامت از دیدگاه آیت‌الله مطهری و جوادی آملی، میعاد غبیشاوی، 1401.
171. بررسی نسبت عالم ذر با فطرت الهی انسان از دیدگاه علامه جوادی آملی، هادی احمدنژاد، 1402.
172. بررسی نظام احسن و رابطه آن با معنای زندگی از دیدگاه شهید مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، محمدسجاد نجفی، 1400.
173. بررسی نظریه امامت عضدالدین ایجی و میرسیدشریف جرجانی و نقد آن در نگاه استاد جوادی آملی، علیرضا شمس‌الدین‌نژاد مطلق، 1392.
174. بررسی نظریه جبر از دیدگاه فخر رازی با توجه به تفسیر کبیر و نقد آن با توجه به تفسیر المیزان علامه طباطبایی و تفسیر تسنیم جوادی آملی، فاطمه باقری، 139۵.
175. بررسی نقدهای آیت‌الله جوادی آملی بر آراء تفسیری علامه طباطبایی در سوره بقره، ابوالقاسم عظیمی‌نیا، 1394.
176. بررسی نقدهای آیت‌الله جوادی آملی بر آراء تفسیری علامه طباطبایی در سوره آل عمران، نواز جباری سلوکلو، 1395.
177. بررسی نقدهای آیت‌الله جوادی آملی بر آراء تفسیری علامه طباطبایی در سوره اعراف، لاله‌زار قبادی‌نسب، 1395.
178. بررسی نقدهای آیت‌الله جوادی آملی بر آراء تفسیری علامه طباطبایی در سوره‌های انفال و توبه، مسلم هوشیار، 1396.
179. بررسی نقش خطابات قرآنی در فهم معانی قرآن کریم از منظر آیت‌الله جوادی آملی، مهدی زروندی، 1399.
180. بررسی نقش خطابات قرآنی در فهم معانی قرآن کریم از منظر آیت‌الله جوادی آملی، مجتبی حسینی، 1399.
181. بررسی نقش شأن نزول، اسباب نزول و فضای نزول در تفسیر تسنیم، عباس اظهری سیس، 1399.
182. بررسی نقش مفردات قرآن در تفسیر تسنیم، زهرا رحمتی، 1393.
183. بررسی نوآوری‏های تفسیر تسنیم نسبت به تفسیر المیزان در سوره بقره، علی گودرزی، 1399.
184. بررسی و تحلیل ارتباط بصری، کلامی، عاطفی زن و مرد از دیدگاه تفسیر آیت‌الله جوادی آملی و فخر رازی، هاجر سیاحی استاد، 1402.
185. بررسی و تحلیل پدیده نفاق در تفسیر تسنیم، جواد احمدیان، 1399.
186. بررسی و تحلیل دیدگاه فقهی آیت‌الله جوادی آملی در موضوع روابط بین‌الملل، علیرضا امیدی، 1402.
187. بررسی و تحلیل کلامی جایگاه زن از دیدگاه جوادی آملی و محمد غزالی، لیلا افضلی شیخی، 1399.
188. بررسی و تحلیل ماجرای هبوط حضرت آدم A بر مبنای اندیشه‌های علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، محمدرضا خانی، 1394.
189. بررسی و نقد دیدگاه ابن تیمیه درباره شفاعت با تکیه بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، مهدی مسلمی‌پور، 1397.
190. بررسی و نقد دیدگاه مستشرقان (ریچارد بل، گلدزیهر، آربری) در خصوص گسستگی آیات قرآن، با تکیه بر تفسیر تسنیم، مرضیه محصص، 1403.
191. بررسی ولایت شیطان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم، سید حسن موسوی، 1399.
192. بررسی ویژگی‌های جامعه اخلاقی در قرآن کریم از منظر علامه جوادی آملی (حفظه الله)، علی قلمی، 1401.
193. بررسی هستی‌شناسی مادی و معنوی از دیدگاه قرآن کریم با تأکید بر تفسیر تسنیم، محمد عباسی مطلق، 1399.
194. بررسى افتراقات تفسير الميزان و تفسير تسنيم در جزء ششم قرآن و راز آن، رضوان جهانبخش، 1398.
195. بررسى افتراقات تفسير الميزان و تسنيم در جزء هفتم و راز آن، زهره رضايى، 1399.
196. بررسى افتراقات تفسير الميزان و تسنيم در جزء هشتم قرآن كريم و راز آن، ناهيد واثقيان‌فرد، 1400.

197. بررسى افتراقات دو تفسير الميزان و تسنيم در جزء يازدهم قرآن، زهرا محمدى فشاركى، 1401.
198. بررسى تحلىلى ویژگی‌های امام A در آراء علامه جوادى آملى، سميه جعفرى چمگردانى، 1400.
199. بررسى تطبىقى (تحريف، نسخ و محكم و متشابه) قرآن از ديدگاه آیت‌الله جوادى آملى و جلال‌الدین سيوطى، رقيه پرهيزگار، 1401.
200. بررسى تطبىقى ابعاد فطرت از منظر آیت‌الله جوادى آملى و شهىد مطهرى، ملىحه رضايى كنگرشاهى، 1401.
201. بررسى تطبىقى آراء علامه جوادى آملى و ابن عاشور در خصوص تجسم اعمال، لىلا انتظارى، 1۴02. 
202. بررسى تطبىقى پاسخ الميزان و تسنيم به شبه فمینیسم سكولاريسم و پلوراليسم، سيده زينب حسينى لرگانى، 1۴00.
203. بررسى تطبىقى حقوق اجتماعى زنان در تفسير تسنيم و تفسير فى ظلال القرآن، الهام باقرزاده، 1۴01.
204. بررسى تطبىقى حقوق زن از ديدگاه علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى و آیت‌الله مكارم شيرازى، سليمه نجفى خراجى، 1399.
205. بررسى تطبىقى حل مسئله شرور از ديدگاه الهيات پويشى و متكلمان معاصر شيعى (علامه طباطبايى، جوادى آملى، مصباح يزدى و شهيد مطهرى)، خديجه محمدى كولغانى، 1398.
206. بررسى تطبىقى رابطه رحمت الهى و خلود در عذاب مشركين از ديدگاه فيض كاشانى و استاد جوادى آملى، محبوبه مه‌آبادى آشتيانى، 1۴03.
207. بررسى تطبىقى رابطه فطرت با اخلاق از منظر آيت‌الله جوادى آملى و شهيد مطهرى، افسانه اسكندرى، 1۴03.
208. بررسى تطبىقى روش تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى و قرطبى، شهلا حقى، 139۵.
209. بررسى تطبىقى سنت‌های اجتماعى در تفسير تسنيم و فى ظلال القرآن، اعظم آقابابائى خوراسگانى، 1۴02.
210. بررسى تطبىقى سوره حمد در تفاسير (الميزان، البيان، نمونه، تسنيم)، معصومه ایجی، 1398.
211. بررسى تطبىقى شئون امامت در ديدگاه علامه طباطبايى و علامه جوادى آملى، معصومه رجبى اىولى، 1۴01.
212. بررسى تطبىقى عدم تحريف قرآن از ديدگاه علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى، سعيده موسوى نظرى، 1۴01. 
213. بررسى تطبيقى عدم تحريف قرآن از منظر آیت‌الله جوادى آملى و آیت‌الله معرفت، آزاده بلدى فروشانى، 1398.
214. بررسى تطبيقى فلسفه آفرينش آدم از منظر علامه طباطبايى و آيت‌الله جوادى آملى، فرزانه كيخا، 1399.
215. بررسى تطبيقى قلمرو، ويژگى‌ها و منابع علم امام از ديدگاه شيخ مفيد و علامه جوادى آملى، زهرا يوسفى، 1397. 
216. بررسى تطبىقى معناشناسى واژه امر و ارتباط آن با ولايت تكوينى و تشريعى در آيات و روايات (از ديدگاه علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى)، حديث رضايى نيک، 1399.
217. بررسى تطبىقى منزلت عقل در باورهاى اسلامى از دىدگاه ملامحمد امين استرآبادى و علامه جوادى آملى، سيده فاطمة الزهرا غضنفرى، 1399.
218. بررسى تفسيرى ـ فلسفى عشق از نگاه آیت‌الله جوادى آملى، طاهره كرىمى محلى، 1398.
219. بررسى تكامل علمى و عملى انسان در برزخ از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، شهلا طومارى، 1۴00.
220. بررسى توحىد افعالى از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و فخر رازى، ذلفا عابدىنى، 1۴02.
221. بررسى جاىگاه موعظه در قرآن و نهج‌البلاغه با تأكىد بر دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و علامه جعفرى، مهرى عىوضخانى، 1399.
222. بررسى رابطه الفاظ با معانى در قرآن كرىم از دىدگاه امىن‌الاسلام طبرسى 6 و آیت‌الله جوادى آملى (حفظه الله)، كلثوم محمودوند، 1۴03.
223. بررسى راهكارهاى تعمىق فضاىل اخلاق اجتماعى از دىدگاه دو مفسر بزرگ (علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى)، زهرا شمس، 1۴01.
224. بررسى ضرورت وجود هادى در همه اقوام از منظر فرىقىن (المنار، كبىر، المىزان و تسنىم)، هاجر طوسى، 1۴00.
225. بررسى قلب در آىات قرآن از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى (دامت برکاته)، فاطمه گرگانى، 139۵.
226. بررسى مراتب كمال انسان در قرآن با تأکید بر آراء تفسىرى امام خمىنى 6 و آیت‌الله جوادى آملى، مناء نىاكان شرىفى، 1۴01.

227. بررسى مراتب وجودى انسان از دىدگاه علامه جوادى آملى، مرىم شامى، 1397.
228. بررسى مسئولیت‌های اجتماعى زن از دىدگاه المىزان، نمونه، تسنىم و المنار، محبوبه ىعقوبى، 1398.
229. بررسى معاد جسمانى از دىدگاه آىت‌الله جوادى آملى و آلوسى، راضىه افضلى، 1۴01.
230. بررسى موارد اختلافى سوره ىوسف با محورىت تفاسىر المىزان، تسنىم، المنار و التحرىر و التنوىر، محبوبه حسىن‌دوست، 1۴00.
231. بررسى نقدهای آیت‌الله جوادى آملى بر آراء تفسىرى علامه طباطباىى در سور مباركه رعد، ابراهىم، حجر، نحل، اسراء و كهف، زهرا عماد، 1۴00.
232. بررسى نقش عقل در تفسىر آىات متشابه با تأكىد بر دىدگاه آىت‌الله جوادى آملى و فخر رازی، سلىمه چىگونىان، 1399.
233. بررسى و تبىىن توحىد افعالى و شرور از دىدگاه متكلمان اسلامى (شهىد مطهرى، علامه طباطباىى، آیت‌الله جوادى آملى)، زىنب تدىن راد، 1397.
234. پژوهشی در محکم و متشابه قرآن با نگاهی تطبیقی به دیدگاه علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، محبوبه عابدی، 1392.
235. پیامدهای سلامت روان از منظر تفسیر تسنیم، فاطمه پوراحمد بالا نقیبی، 1402.
236. پیامدهای معناداری زندگی از منظر تفسیر تسنیم، سیده مرضیه هاشمی میستانی، 1402.
237. پیشرفت فرهنگی (مفهوم، ابعاد و شاخصه‌ها) در نظام فکری آیت‌الله جوادی آملی، عبدالصمد شریف‌زاده، 1400.
238. پىداىش نفس و روح انسان در قرآن با تأکید بر تفاسىر المىزان و تسنىم، اعظم قادری درباغی، 139۵.
239. پىداىش نفس و روح در بدن با تکیه بر تفسىر المىزان و تسنىم، اعظم قادرى دره‌باغى، 139۴.
240. تأثیر آراء فلسفی آیت‌الله جوادی آملی در تبیین اسرار عبادات، سمیه شکری، 139۶.
241. تأثیر فضای نزول در تفسیر قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، نرجس خاتون افضلی، 1399.
242. تأثیرگذاری عوامل غیرمعرفتی در حوزه شناخت انسان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، مهناز رضوی دیزجی، 1399.
243. تأثیر اخلاص در زندگى دنىوى و اخروى از دىدگاه آىات و رواىات با تأکید بر آثار آیت‌الله جوادى آملى، پروانه زركوش، 1۴01.
244. تأویل قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادى آملى و آیت‌الله معرفت، عصمت مؤمن، 1400.
245. تبیین پیوند اسماء الهی پایان آیات قرآن کریم با مضامین آن با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، ابراهیم صفورایی پاریزی، 1401.
246. تبیین تربیت دینی از منظر آیت‌الله جوادی آملی، فائزه خطابخش، 1399.
247. تبیین فلسفه تربیت دینی مبتنی بر محبت از منظر آیت‌الله شاه‌آبادی و آیت‌الله جوادی آملی، محمدصادق صبری، 1396.
248. تبیین مبانی تفسیری علامه جوادی آملی، علی خلیل‌پور، 139۵.
249. تبیین و ارزیابی کثرت ادیان از دیدگاه حضرت آیت‌الله جوادی آملی، سید غفارالدین تقوی‌زاده، 139۶.
250. تبیین و بررسی ویژگی‌های مدیران حکومت اسلامی از دیدگاه قرآن کریم با تأکید بر اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی، میثم قهرمانی، 1400.
251. تبیین و ضرورت هدایت دینی بشر از نگاه آیت‌الله جوادی آملی، عماد حسن‌پور، 1393.
252. تبیین و نقد آموزه گناه نخستین با تأکید بر دیدگاه آگوستین قدیس و آیت‌الله جوادی آملی، مریم قدیمی، 1398.
253. تبىىن افتراقات تفسىرى علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى در موضوع حقوق زن، زهرا محمدى نجف‌آبادی، 1۴03.
254. تبىىن افتراقات تفسىرى علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى در موضوع رحمت الهى، مهناز وطن‌خواه، 1۴02.
255. تبىىن افتراقات تفسىرى علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى در موضوع انفاق، لىلا نامدارى، 1۴03.
256. تبىىن افتراقات تفسىرى علامه طباطباىى و علامه جوادى آملى در موضوع هداىت و ضلالت، اعظم مقدسى، 1۴02.
257. تبىىن آىات متشابه اعتقادى با تأکید بر تفسىر ملاصدرا و آیت‌الله جوادى آملى، سودابه نعمتى، 1397.
258. تبىىن آىه صادقىن (119 توبه) بر امامت و عصمت حضرت مهدى 3 از دىدگاه آیت‌الله جوادی آملى و فخر رازی، رقىه جعفرى ىزنى، 1۴03. 
259. تبىىن تطبىقى امامت در دو تفسىر المنار و تسنىم با تأکید بر پاسخ به اشكالات المنار، نعىمه دهقان دولابى، 1۴02.

260. تبىىن مستندات قرآنى اعتقادات خاص شىعه در زىارت جامعه كبىره از منظر آیت‌الله جوادى آملى، بتول مقنى‌باشى، 1۴01.
261. تبىىن نمادانگاری‌های قرآنى هوىت زن مسلمان از دىدگاه علامه جوادى آملى، مهسا پاكدامن، 1۴02.
262. تحریف‌ناپذیری قرآن از دیدگاه آیت‌الله فاضل لنکرانی و آیت‌الله جوادی آملی، سمیه قلی‌پور امیر، 1397.
263. تحقیقی پیرامون پلورالیسم دینی و بررسی آن از منظر آیت‌الله جوادی آملی، پری‌ناز اسبلی، 1398.
264. تحلیل انسجام آیات سوره مبارکه یونس با تأکید بر تفاسیر: (النظم الدرر فی تناسب الآیات و السور، فی ظلال القرآن الکریم، مجمع البیان، المیزان، نمونه، تسنیم)، فاطمه کابلی، 1396.
265. تحلیل آراء اقتصادی آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم، سعید حسن‌زاده، 1399.
266. تحلیل آیات امر به معروف و نهی از منکر با تأکید بر تفسیر تسنیم، محمدرضا امیدوار پناه، 1403.
267. تحلیل جایگاه قصص قرآن در معرفت النفس با تأکید بر تفسیر تسنیم، منیره اسلامیه، 1400.
268. تحلیل دیدگاه‌های فقهی المیزان در باب نکاح در مقایسه با تسنیم، اشرف کمالی حسین‌زاده، 1396.
269. تحلیل سبک زندگی انسان در عصر دیجیتال مبتنی بر آرای آیت‌الله جوادی آملی، رؤیا رستمی، 1401.
270. تحلیل سیستمی عقل با تأکید بر آرای استاد جوادی آملی، معصومه عبادی‌پور اورتادرق، 1۴02.
271. تحلیل شاخص‌ها، گونه‌ها کارکردهای غرر آیات، در تفسیر تسنیم و المیزان، فاطمه همایون، 1403.
272. تحلیل عالم ذر از منظر تفاسیر المیزان، تسنیم، المنار و روح المعانی، هایده صادقی، 1396.
273. تحلیل مستندات قرآنی اوصاف الهی در خطبه 91 (اشباح) نهج البلاغه بر اساس تفسیر تسنیم، محمد عبدالله ناصر، 1401.
274. تحلیل مفهوم نجات از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، معصومه جلالی، 1400.
275. تحلیل و بررسی انسان کامل از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، عطیه گرگانی، 1400.
276. تحلیل و بررسی جایگاه زن در خانواده و اجتماع از منظر علامه جوادی آملی و سید قطب، زینب عسلی‌نژاد، 1401.
277. تحلیل و بررسی غرر آیات از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، وحیده جباروند بهروز، 1394.
278. تحلىل استدلال‌های قرآنى بر مبناى منطق صورى با محورىت تفسىر تسنىم، فاطمه مظفرى، 1۴02.
279. تحلىل بهشت، جهنم و درجات و دركات آن‌ها در اندیشه‌های تفسىرى علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى، مرىم فلاحتكار، 1۴02.
280. تحلىل تطبىقى صفات خبرىه در قرآن از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و فخر رازى، زهرا حىرانى، 1397.
281. تحلىل رابطه معنوىت و مادىت و كاركرد آن بر حىات انسان در آثار آیت‌الله جوادى آملى، مژده نوروزى راهكانى، 1۴03.
282. تحلىل مبانى نظرىه دكتر سروش درباره پلورالىسم نجات از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، زهرا امىنى، 139۶.
283. تحلىل موانع بركت از منظر قرآن با محورىت تفسیر تسنیم، فخرالسادات حسىنى، 1۴03.
284. تحلىل و مقاىسه دىدگاه تفسىرى علامه طباطبايى، جوادى آملى، رشىد رضا و فخر رازى در آىه 7 آل‌عمران، زىنب ىوسفى، 1۴01.
285. تدوین نظام‌واره مطالعات جنسیتی زنان بر اساس اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه کرمانشاهی، 1403.
286. ترجمه تفسیر سوره تغابن از کتاب بیان قرآن آیت‌الله خامنه‌ای به زبان آذری و تحلیل آن بر اساس تفسیر المیزان و تسنیم، سرخان محمد اف، 1401.
287. ترجمه جزء اول قرآن کریم با تأکید بر تفسیر تسنیم، محمود مهدیه، 1390.
288. ترجمه کتاب مسئله وحی و پاسخ به شبهات آن با تأکید بر تفسیر تسنیم به زبان اردو، رضوان حیدر، 1400.
289. تزكىه در قرآن از منظر تفسىر تسنىم، زهرا ابراهىمى ىزدآبادى، 1398.
290. تساهل و تسامح در قرآن و سنت با تکیه بر اندیشه‌های شهید مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، اعظم احمدی، 1393.
291. تطبىق جاىگاه خانواده در دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و آنتونى گىدنز، حدىثه زمىنى، 1۴00.

292. تعامل با حدیث در تفسیرهای المیزان و تسنیم؛ تطبیق و مقایسه، محمدحسین صالحی شهربابکی، 1393.
293. تعامل تفسیر تسنیم با تفسیر مجمع البیان، آزاده اکبری بنگر، 1394.
294. تعریف انسان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و مقایسهٔ آن با ملاصدرا، عذرا الهی‌پور، 1۴01.
295. تفاوت تفسىر المىزان و تسنیم با محورىت جزء دهم قرآن، هاجر باقرى چشمه احمدرضاىى، 1399.
296. تفسیر بسم‌الله الرحمن الرحیم از نظر امام خمینی 6، علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، زهرا خاکپور لاهرودی، 1399.
297. تفسیر تسنیم آیت‌الله جوادی آملی، تحقیقی در استفاده از اصول و قواعد تفسیری، مسلم خلیل سداوی العسکری، 1402.
298. تفسیر علمی قرآن در تفسیر تسنیم، علی حسن‌زاده، 1395.
299. تقلید محققانه و آتوریته معرفتی باور دینی از منظر آیت‌الله جوادی آملی و لیندا زاگزبسکی، محمدحسین اعظمی، 1400.
300. تقوا و تأثیر آن بر کمال نفس با تکیه بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه شریعتی، 1401.
301. تمایز جنسیتی در حوزه اخلاق از منظر آیت‌الله جوادی آملی، زهرا مهدوی، 1398.
302. تمدن در تفسیر تسنیم، ایوب زارع خفری، 1398.
303. تناسب در سوره بقره باتکیه‌بر تفسیر تسنیم، سیده شهربانو ابطحی، 1398.
304. تناسب در سوره‌های آل‌عمران و نساء با تکیه بر تفسیر تسنیم، سیده فاطمه منصوریان، 1398.
305. تناسب در سوره‌های مائده و انعام با تکیه بر تفسیر تسنیم، ایمان طوسی‌زاده، 1399.
306. توحید ربوبی و آثار آن از دیدگاه علامه جوادی آملی، آمنه رباب کاظمی، 1397.
307. جامعیت قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و فخر رازی، سیده مریم سید عربی، 1403.
308. جایگاه اسباب نزول در تفسیر تسنیم، حمیده صبوری، 1394.
309. جایگاه انسان در تربیت قرآنی با تأکید تفسیر تسنیم، سید اصغر فغانی، 1394.
310. جایگاه آبادانی دنیا در سعادت انسان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی (دامت برکاته)، حجت امیری، 1397.
311. جایگاه تفاسیر عامه در تفسیر تسنیم، حسین شم‌آبادی، 1398.
312. جایگاه حدیث در تفسیر تسنیم، فرشته کوهساری، 1391.
313. جایگاه سؤال، پیام‌ها و کاربردهای معرفتی آن از منظر قرآن (باتوجه‌به دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر تسنیم)، علی رنجبر دهبنه، 1399.
314. جایگاه علم اصول در تفسیر قرآن با تکیه بر تفسیر تسنیم سوره‌های حمد تا انعام، حسن اخباری، 1396.
315. جایگاه مادر در خانواده قرآنی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، سلمان ترکمن، 1397.
316. جایگاه و مراحل شکر نعمت و کیفیت آن در تفسیر تسنیم، اسلام‌الله توکلی، 1402.
317. جاىگاه بانوان در نظام اجتماعى و سیاسی اسلام در آثار تفسىرى آىت‌الله جوادى آملى، سكىنه استغفار زنوزقى، 1۴00.
318. جاىگاه عقل و كاركردهاى آن در تولىد علم دىنى از منظر استاد جوادى آملى، سهىلا محمدى ماجلان، 1399.
319. جهانی بودن گفتمان قرآنی، بررسی تحلیلی در تفسیر تسنیم علامه جوادی آملی، فاطمه عباس حمدان الربیعی، 1402.
320. چگونگی استفاده از یافته‌های عقلی، فلسفی و علوم تجربی در تفسیر قرآن با تأکید بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، مسیح قاضیانی، 1395.
321. چگونگی به‌کارگیری یافته‌های تجربی در تفسیر قرآن کریم، با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، شعیب قلی‌پور لیرسری، 1397.
322. چگونگى مظهر اسماء و صفات الهى بودن اهل‌بیت D از دىدگاه قرآن (با تأکید بر نظر علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى)، مهرى آقاجانى، 1۴01.
323. حجیت روایات تفسیری با تأکید بر آرای علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، ایمان براتی، 1400.
324. حقوق و تکالیف زن در آیات قرآن کریم از نگاه آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، زینب حسینی، 1399.
325. حقیقت فطرت انسان در آثار ملاصدرا، علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، هادی صادقی، 1392.
326. حکمت بلایا با تأکید بر تفسیر المیزان و تسنیم، خاطره مرادی، 1400.
327. حکمت نهی از ربا در قرآن در پرتو تفسیر تسنیم و تفسیر شیخ محمود شلتوت، صادق عبدالکریم خضیر، 1402.
328. حیات برزخی در آثار آیت‌الله جوادی آملی، زکیه ابراهىمى اسپاهى كلا، 1400.
329. خاتمیت از نگاه علامه اقبال لاهوری و جوادی آملی، مهدیه امیری‌نژاد، 1397.
330. خط مشی‌های سیاسی قرآن با تأکید بر نظرات آیت‌الله جوادی آملی، حسین احمدی سفیدان، 1388.
331. خلود در عذاب از دیدگاه علامه طباطبایی و شاگردان (شهید مطهری، آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح یزدی)، نعیمه نجمی‌نژاد، 1396.
332. خواب و رؤیا در قرآن کریم با تأکید بر اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی، عباس عبداللهی، 1401.
333. دگردیسی ارزش‌های اخلاقی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، هاجر شاکر خوشرودی، 1402.
334. دلالت‌های تربیتی مرگ در آثار آیت‌الله جوادی آملی و مصداق‌های عینی آن، معصومه شجاعی بیدواز، 1389.
335. دور العقل فی تفسیر القرآن لدی العلامة جوادی آملی و قرآنین، علی احمد شهاب الجحیش، 1401.
336. دوستان و دشمنان خدا در قرآن از دیدگاه مفسر معاصر آیت‌الله جوادی آملی، حسین عباسی، 1401.
337. دىدگاه علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى درباره رابطه علم و دىن، معصومه صفرى، 1۴01.
338. دیدگاه‌های كلامى آیت‌الله جوادى آملى درباره نبوت و امامت عامه، زهرا اسماعىلى، 1۴00.
339. رابطهٔ اخلاق و دین از منظر آیت‌الله جوادی آملی و کانت، عاطفه درویش‌زاده، 1401.
340. رابطه انسان و خدا (عبودىت، محبت و عشق) با تأکید بر آرای احمد غزالی و آیت‌الله جوادى آملى، لطىفه گل‌محمدزاده ربطى، 1398.
341. رابطه ایمان و معرفت از دیدگاه حضرت آیت‌الله جوادی آملی «با محوریت تفسیر تسنیم»، فاطمه عباسی، 1400.
342. رابطه روح و بدن در آرای عرفانی آگوستین و جوادی آملی، محمدرضا خوانساری، 1۴01.
343. رابطه عقل و ایمان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و اتین ژیلسون، جواد اسماعیلی، 139۴.
344. رابطه عقل و ایمان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و آلوین پلانتینگا، مرضیه شکوری مقدم، 1396.
345. رابطه عقل و دین با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، محمدمهدی تاکی، 1390.
346. رابطه عقل و دىن از نگاه اسلام و مسىحىت با تأکید بر دىدگاه علامه جوادى آملى و برخى از اندىشمندان مسىحى (پولس و آنسلم)، مرىم بختىارىان، 1۴03.
347. رابطه مسئله تناسخ و معاد جسمانى از دىدگاه اندىشمندان معاصر شىعى (با تأکید بر دىدگاه علامه طباطباىى، آیت‌الله جوادى آملى، آیت‌الله حسن‌زاده آملى و آقاى فىاضى)، زهره نوروزپور، 139۶.
348. رابطه معرفت نفس و معرفت خداوند از نظر قرآن و روایات با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، حمیده سروقدی، 1401.
349. رابطه عقل و ایمان از دیدگاه توماس آکویناس و آیت‌الله جوادی آملی، زهرا هاشمی، 1392.
350. رابطه بلایای طبیعی با شرور اخلاقی از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه بخشی اردکول، 1397.
351. راهبردهای برقراری صلح جهانی از دیدگاه قرآن با تأکید بر آثار آیت‌الله جوادی آملی، مهدی عنایت‌زاده، 1399.
352. راه‌های مقابله با نفوذ شیطان در قرآن و حدیث با تأکید بر تفسیر تسنیم، محمد شبیر، 1401.
353. روایات قابل پیوست به تفسیر موضوعی آیت‌الله جوادی آملی و تحلیل آن‌ها در موضوعات شرک و ایمان، مهدیه غفاریان شرقی مقدم، 139۴.
354. روش تفسیر قرآن به قرآن بین تفاسیر تسنیم و فرقان، عباس فاضل حسین، 1402.
355. روش‌شناسی آیت‌الله جوادی آملی، در تفسیر آیات زنان، مهسا علی‌داد ابهری، 1401.
356. روش قرآن کریم در حل مسائل اجتماعی معاصر بر اساس روند اجتماعی مقایسه بین تفاسیر التسنیم و المنیر، انتصار عبدالکاظم حسن فتلی، 1402.
357. روش‌های تربىت خانوادگى با تأکید بر تفسىر المىزان و آثار تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى، مرىم سلىمانى، 1396.
358. روش‌های كاربردى تحقق عفاف در آراى قرآنى علامه جوادى آملى و با تأكىد بر بىانات مقام معظم رهبرى، خدىجه نظرى، 1۴02.
359. روش‌شناسی تفسیر تسنیم، زهرا عشقی، 1393.
360. روش‌شناسی تفسیر تسنیم، زینب تقدسی، 1391.
361. روش‌شناسی تفسیر تسنیم، طاهره ناجی صدره، 1389.
362. روش‌شناسی چگونگی ارائه مباحث توحیدی در آثار اندیشمندان معاصر (جوادی آملی، جعفر سبحانی، ناصر مکارم شیرازی، محسن قرائتی و مرتضی مطهری)، سیده مرضیه خورسندی، 1401.
363. روش‌شناسی علامه جوادی آملی، در استفاده از روایات تفسیری در تفسیر تسنیم، سیما هادی رحیمه الوائلی، 1402.
364. روش‌های فقه الحدیثی در آثار تفسیری علامه جوادی آملی، زهرا علی‌مرادلو، 1399.
365. رویکرد روایی تفسیر تسنیم، حمیده بهمنش، 1398.
366. رویکرد قرآنی جایگاه زن بین مرنیسی و علامه جوادی آملی، رفقه مهدی ضایع، 1402.
367. روىكرد تفاسىر فى ظلال القرآن و تسنىم در خصوص آىات امامت و ولاىت، فاطمه احمدى، 1۴01.
368. زبان دین از دیدگاه امام خمینی 6 و آیت‌الله جوادی آملی، جواد صیدانلو، 1393.
369. زبان قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، معصومه عربیان، 1394.
370. زمینه‌ها و موانع طمأنینه و آرامش روانى از دىدگاه قرآن با تکیه بر نظر آىت‌الله جوادى آملى، زهرا معىن نجف‌آبادی، 1۴02.
371. ساختار گرایشی انسان و تأثیر آن بر تربیت اخلاقی از دیدگاه استاد جوادی آملی، محمد کاشانچی، 1397.

372. ساز کارهای پاسخگویی به شبهات در تفسیر تسنیم، زهرا شعبانی‌نژاد، 1401.
373. سرشت زن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی نتایج و پیامدهای آن، زهره سادات امینی، 1397.
374. سعادت و رابطه آن با معرفت از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، حوا بذارئی، 1399.
375. سعادت و کمال انسان از دیدگاه شهید مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، رمضان هزاره، 1399.
376. سلامت و مرض قلب در فرهنگ قرآن کریم از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، ابراهیم چاری، 1396.
377. سنت‌های اجتماعی الهی در قصص قرآن از منظر تفسیر تسنیم، سید مرتضی حسن، 1401.
378. سنت‌های اجتماعی قرآن از منظر قرآن‌پژوهان معاصر (شهید صدر، شهید مطهری، جوادی آملی و مصباح)، علیرضا میرزایی بهرغانی، 1391.
379. سهم یافته‌های عقلی در تفسیر قرآن کریم با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، مسیح قاضیانی، 1397.
380. سیر تکاملی انسان در تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، محدثه یوسفی، 1400.
381. سىماى پىامبر اعظم B در تفسىر تسنىم و موضوعى، زهرا موسى رضا، 1۴01.

382. شاخصه‌های برتری پیامبر اکرم B بر سایر انبیاء از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، صمد جعفری، 1401.
383. شاخصه‌های تفسیر اخلاقی قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی با تأکید بر تفسیر تسنیم، فریبا رئیسیان، 1395.
384. شاخصه‌های رفتارى مؤمن، كافر و منافق در قرآن با تأکید بر تفسىر كبىر و تفسىر تسنىم، آسىه فىروزآبادى، 1۴02.
385. شاخصه‌های مدیریت اسلامی در قرآن با تأکید بر نظرات تفسیر آیت‌الله جوادی آملی، محمدمهدی داداش‌زاده، 1398.
386. شخصیت حضرت فاطمه C در آثار آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه یوسفیان ملکی، 1۴01.
387. شخصیت‌شناسی زن با رویکرد تطبیقی در تفسیر مخزن العرفان و تسنیم، رقیه براریان مرزونی، 1396.
388. شخصیت‌شناسی زنان در تفسىر تسنىم، نسىبه قنبرى، 1۴03.
389. شر از دیدگاه علامه جوادی آملی و سوئین برن، سید محمد نظری، 1۴00.
390. شراىط و آثار بهره‌مندی از ولاىت الهى از منظر قرآن با تأکید بر دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، معصومه عموزاده، 1۴00.
391. شرح و مصادىق استدراج از منظر تفاسىر تسنىم، نمونه و منشور جاوىد، زهرا شجاعی آرانی، 1399.
392. شفابخشى آىات قرآن در درمان بیماری‌های روحى باتوجه‌به آثار آیت‌الله جوادى آملى، مهدىه شجاع‌الدىنى، 1۴02.

393. شیطان‌شناسی در آثار تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، مرضیه عجمی، 1394.
394. شیوه‌های تربىت اخلاقى از منظر تسنىم، سكىنه اجاقى شاه‌ىوردى، 1۴00.
395. ضرورت وجود هادى در همه اقوام از دىدگاه تفاسىر تسنىم، الكشاف و المىزان، ام‌البنین لادن، 1۴02.
396. طراحی الگوی مطلوب ارتباط روحانیت با نسل جوان با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی (مد ظله العالی)، سیدعباس حسینی، 1391.
397. ظرافت‌های بلاغی استفهام در قرآن کریم بر اساس تفسیر تسنیم و التحریر و التنویر، محدثه سادات موسوی، 1400.
398. عالَم الغیب وعلاقته بعالَم الشهادة من منظور العلامة الجوادی فی تفسیره تسنیم، تحسین علوان جاسم لامی، 1402.
399. عبودیت در قرآن با تکیه بر تفسیر تسنیم، مهدىه سادات علی‌نژاد باب تنگلی، 1399.
400. عزت ملى از منظر آىات و رواىات با تأکید بر دىدگاه رهبر معظم انقلاب (تفاسىر تسنىم ـ المىزان)، مرىم اىثارى، 1۴00.
401. عقل نظری و عقل عملی از دیدگاه آیت‌اﷲ جوادی آملی و آیت‌الله مصباح، زینب آرتیدار، 1400.
402. عقل و دین از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و استاد مصباح یزدی، صمد زاهدی، 1386.
403. علل، فواید و آسیب‌های شرور طبیعی در قرآن با تأکید بر تفسیر تسنیم، غلام قادر، 1399.
404. علل نافرمانى قوم عاد و ثمود و راه‌های مقابله با آن از سوى حضرت هود و صالح با تأکید بر آثار تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى، پرىسا مولائی، 1۴02.
405. علم امام از دیدگاه سید مرتضی 6، فخر رازی و حضرت آیت‌الله جوادی آملی (دامت برکاته)، حیدر سبزی، 1393.
406. علوم القرآن فی تفسیر التسنیم، سوزان حامد خزعل عکاب، 1400.
407. عملکرد یهود در قرآن با تکیه بر نظر آیت‌الله جوادی آملی، محمد جیریایی شراهی، 1393.
408. عوامل امنیت اجتماعی زنان در قرآن با تکیه بر تفسیر نمونه و تسنیم، ناهید جاویدی آل سعدی، 1401.
409. عوامل ترس از مرگ و راهکارهای غلبه بر آن با نظر به اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی، زینب هدایتی، 1401.
410. عوامل و موانع شكوفاىى فطرت با تأکید بر آثار تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى، اعظم راهدار، 1401. 
411. فاعلىت خداوند از دىدگاه متكلمىن و حكمت متعالىه (با تکیه بر آراء آیت‌الله مصباح ىزدى و آیت‌الله جوادى آملى)، سهىلا نوىن‌فر، 1۴00.
412. فطرت از دیدگاه متکلمین متأخر شیعه (علامه طباطبایی، مطهری، جوادی آملی، مصباح یزدی)، صفورا سیف، 1395.
413. فطرت قرآنی از دیدگاه علامه طباطبایی و جوادی آملی؛ بررسی تطبیقی در روش و نتائج، بهجت عباس محمد الحلو، 1402.
414. فطری بودن دىن با توجه به آىه 30 روم از دىدگاه مفسران با تکیه بر نظرات آیت‌الله جوادى آملى، معصومه علی‌اکبرپور، 1397. 

415. فلسفه بعثت انبیاء از دیدگاه علامه جوادی آملی، علامه طباطبایی و شهید مطهری و پاسخ به شبهات معاصر، فاطمه محمدی، 1396.
416. فلسفه و فوائد امام غاىب از منظر علامه طباطبايى و آیت‌الله جوادى آملى، رىحانه رضاىى كلىدبرى، 1398.
417. قاعده سیاق در آثار قرآنی آیت‌الله جوادی آملی، مجتبی زینیوند، 1393.
418. قلب در آثار تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، معصومه فاطمی‌کیا، 1400.
419. قلمرو دین از دیدگاه علامه جعفری و آیت‌الله جوادی آملی، محمدحسین صادقی، 1391.
420. قوای درک و شناخت انسانی در قرآن کریم با توجه به تفسیر تسنیم، رحمان حسین عسکر، 1402.
421. کارکرد اعتقاد به معاد در معنابخشی به زندگی از دیدگاه علامه طباطبايی و آیت‌الله جوادی آملی، احمد نقی‌ئی، 1393.
422. کارکردهای شکر در زندگی فردی و اجتماعی از منظر علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، سیده منصوره نصرالله‌زاده معصومیان، 1۴01. 
423. کرامت انسان از منظر قرآن با تأکید بر آرای علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، امیر آشوری، 1399.
424. كاربرد قواعد كلامى در فهم آىات مبدأ و معاد و نبوت در تفسىر تسنىم، مهرى ىوسفى شاتورى، 1۴01.
425. كاركردهاى اجتماعى وحى با محورىت تفسىر المىزان و تسنىم، ژىلا خداىارى، 1۴02.
426. کثرت‌گرایی در نجات از منظر آیت‌الله جوادى آملى، سولماز حسین‌نژاد، 1۴00.
427. كنترل عواطف اجتماعى در قرآن از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و آیت‌الله مصباح ىزدى، الهام محمدى، 1۴03.
428. گونه‌شناسی واژه «عذاب» از منظر علامه طباطباىى و آىت‌الله جوادى آملى، فاطمه حىدرى، 1۴02.
429. گونه‌شناسی وسائط فىض الهى در تفسىر تسنىم، فاطمه غلامى، 1۴02.
430. الگوی تعلیم‌وتربیت قرآنی در دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، فرنگیس رسولی، 1399.
431. لوازم تربیتی رهیافت آیت‌الله عبدالله جوادی آملی به مسئله شر، بهناز خدایی خاتون‌آباد، 1397.
432. ماهىت اىمان از دىدگاه آىت‌الله جوادی آملى با تکیه بر تفسىر تسنىم، طاهره طغىانى دولت‌آبادی، 1۴01.
433. ماهىت نفس و رابطه آن با بدن از دىدگاه تفسىرى علامه طباطباىى و آیت‌الله جوادى آملى، عفت شرىفى، 1۴02.
434. ماهىت و مفهوم خردورزى با تأكىد بر تفسىر تسنىم و تفسىر فخر رازی، خدىجه علی‌محمدی، 1399.
435. مبانی انسان‌شناختی معاد از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و محمد غزالی، علی‌اصغر حیدری بحر آسمان، 1396.
436. مبانی دلالی تفسیر قرآن کریم از منظر آیت‌الله جوادی آملی، عیسی فرمانی، 1394.
437. مبانی مشروعیت سیاسی در قرآن کریم با تأکید بر آراء تفسیری حضرت آیت‌الله علامه جوادی آملی، علی‌اکبر صفرپور، 1388.
438. مبانی نظری تمدن اسلامی با تأکید بر اندیشه‌های آیت‌الله جوادی آملی (زید عزّه)، کریم صفری، 1392.
439. مبانی و روش‌های تربیت از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، سمیه پیلتن، 1400.
440. مبانى قرآنى ـ رواىى جامعىت قرآن از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، مائده اعتمادى، 1۴00.
441. مبانى قرآن‌شناختى تفسىر تسنىم، خدیجه غلامی، 1397.
442. مبناشناسی و روش‌شناسی آیت‌الله جوادى آملى از رواىات مهدوىت در تفسىر تسنىم، شكوفه اىگدرى، 1۴02.
443. محکم و متشابه در تفاسیر آیت‌الله جوادی آملی، معصومه رنجی برمس، 1393.
444. مخاطب‌شناسی آیات مورد اختلاف سوَر عتاق در قرآن کریم (با تکیه بر التفسیر الحدیث، بیان المعانی، تسنیم، التحریر و التنویر، کنز الدقائق و بحر الغرائب، جامع البیان)، مریم شریف، 1403.
445. مدیریت میل‌های انسان در قرآن با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، میثم غلامحسینی، 1397.
446. مرجعیت علمی قرآن از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی (مد ظله العالی)، عباس شریفیان آرانی، 1397.
447. مسئله هدفمندی و هدف افعال تکوینی و تشریعی خداوند از دیدگاه جوادی آملی، شادی جعفری، 1398.
448. مطالعه آراء شهید مطهری و استاد جوادی آملی دربارهٔ مرگ، مهدی لسانی، 1390.
449. مطالعه تطبیقی اسباب نزول از منظر تفاسیر تسنیم آیت‌الله جوادی آملی و فی ظلال القرآن سید قطب، محمد بهار خزلی، 1400.
450. مطالعه تطبیقی انسان کامل و دلالت‌های تربیتی آن از دیدگاه طباطبایی و جوادی آملی، اسما راوند، 1400.
451. مطالعه تطبیقی حقوق اجتماعی زنان در اندیشه‌‌های قرآنی آیت‌الله جوادی آملی و قوانین جمهوری اسلامی ایران، حمیدرضا حمیدی، 1403.
452. مطالعه تطبیقی حکمت‌های تقدیم‌وتأخیر آیات قرآن در تفاسیر تسنیم و المیزان، نیلوفر برزگر، 1402.
453. مطالعه تطبیقی زن و ویژگی‌های او از منظر آیت‌الله جوادی آملی و استاد شهید مطهری، مختار نوروزی، 1401.
454. مطالعه تطبیقی عناصر تربیت در تفسیر تسنیم آیت‌الله جوادی آملی و آثار کارل یاسپرس، مریم طاهری، 1401.
455. مطالعهٔ تطبیقی گونه‌های روایات تفسیری در تفاسیر المیزان و تسنیم، مطالعه موردی: ده جزء اول قرآن کریم، بهناز مشیری، 1401.
456. مطالعهٔ تطبیقی گونه‌های روایات تفسیری در تفاسیر المیزان و تسنیم، مطالعه موردی: ده جزء دوم قرآن کریم، زهرا زینعلی، 1400.
457. مطالعه تطبیقی مفهوم تدبیر منزل در اندیشه ابن سینا و علامه جوادی آملی، رقیه شفیعیان، 1400.
458. مطالعه مقایسه‌ای نظام شخصیتی زن از دیدگاه آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله جوادی آملی، کبری نرمانی، 1397.

459. معناشناسی تدبر و مترادف‌های آن از دىدگاه علامه طباطباىى، آىت‌الله مكارم و جوادى آملى، مرىم زاهدى، 1۴00.
460. معناداری زندگی از نظر استاد مطهری و آیت‌الله جوادی آملی، نسرین امیرزاده، 1396.
461. معناداری زندگی از نگاه اومانیستی و نقد آن بر اساس آراء آیت‌الله جوادی آملی، زهرا درندی، 1397.
462. معناى زندگى از منظر آىت‌الله جوادى آملى، فاطمه ملک‌پور، 1397.
463. معیارهای عزت در جامعه اسلامی از منظر آیات و روایات با توجه به دیدگاه علامه جوادی آملی (مد ظله العالی)، رضا نیازی، 1400.
464. معىت خدا با بندگان در تفسىر تسنىم، محترم صادقىان قمىشلو، 1۴01.
465. مفهوم آزادی در اندیشه سیاسی آیت‌الله جوادی آملی، عبدالله حاجی‌زاده، 1391.
466. مفهوم‌شناسی ایمان و ریا از دیدگاه تفاسیر قرآنی تسنیم و نمونه، سید رضا بنی‌الحسینی، 1399.
467. مفهوم و مصادیق «احسان» در تفسیر تسنیم، آزاده شورگشتی، 1401.
468. مقایسهٔ اسباب نزول در تفسىر «تسنىم» و «روض‌الجنان و روح‌الجنان» در پنج جزء اول قرآن كرىم، فرشته امىنى، 1397.
469. مقایسه آراء آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله سبحانی در مسئله امامت، احسان خاکی، 1397.
470. مقایسه دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و دیدگاه اجمالیون در مورد علم و دین، محمدحسین احمدی، 1398.

471. مقایسه دیدگاه مهندس بازرگان در نظریه «دین معطوف به آخرت» با دیدگاه شهید مطهری و استاد جوادی آملی، فرزانه دهقان ابنوی، 1398.
472. مقایسه روش‌شناسی تفسیر المیزان با تفسیر تسنیم، خدیجه زینی‌وندنژاد، 1387.
473. مقایسه روش‌شناسی نقد و فهم حدیث در تفسیر المیزان و تفسیر تسنیم، علیرضا کاشانی‌نژاد، 1395.
474. مقایسهٔ آرای آیت‌الله جوادی آملی، با آموزه‌‌های تفسیر نمونه در خصوص جایگاه زن در اسلام، رقیه عیسی‌زاده اطاقسرا، 1395.
475. مقایسهٔ تطبیقی شفاعت در آراء آیت‌الله جوادی آملی و محمد بن عبدالوهاب، زینب خسروی، 1395.
476. مقاىسه تطبىقى رابطه علم و دىن از دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى و آقاى شلایرماخر، زهرا حق‌پسند، 1399.
477. مقاىسه جاىگاه رواىات در تفاسىر المىزان و تسنىم، مرضىه ناظم‌الرعایا، 1397.
478. مقاىسه مهدى باورى از منظر آیت‌الله جوادى آملى و شیخ احمد احساىى با تأکید بر شرح زىارت جامعه كبىره، فاطمه قائدى باردئى، 1397.
479. مناظرات خداوند با ابلىس از منظر تفسىر تسنىم، راضىه رسولى، 1399.
480. منطق فهم دین از منظر علامه جوادی آملی، بهروز شمسی‌فر، 1392.
481. مواقف قىامت و مختصات آن با تأکید بر پاسخ به شبهات با تكىه بر آراى تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى، خدىجه رادمهر، 1۴00.
482. موانع نظری و عملی سیروسلوک از منظر آیت‌الله جوادی آملی، محسن شجاع ربانی، 1399.
483. مؤلفه‌های نظری امنیت از منظر آیت‌الله جوادی آملی، محمدرضا عرب، 1397.
484. مؤلفه‌ها و روش‌های مطلوب تغىىر رفتار با تکیه بر تفسىر تسنىم آىت‌الله جوادى آملى، سىده فاطمه آقاپور حصىرى، 1399.
485. مؤلفه‌ها و کارکرد جاهلیت مدرن از منظر علامه طباطبایی و علامه جوادی آملی، مجتبی امیری، 1401.
486. مؤلفه‌های اجتماعی پیشرفت فرهنگی در نظام فکری علامه جوادی آملی، محمداسماعیل مجیدی، 1400.
487. نسبت عقل و دین از دیدگاه علامه طباطبایی، جوادی آملی و مکتب تفکیک، صفرعلی قانونی، 1390.
488. نسبت معرفت و هدایت از نگاه قرآن با تأکید بر تفسیر تسنیم آراء علامه جوادی، مژگان شفیع‌پور، 1401.
489. نشانه‌های قرآنی بین فهم سیاقی و مستقل از سوره بقره و سوره آل عمران تمرکز بر تفسیر تسنیم، زید محمد سعید حمید التمیمی، 1402.
490. نظام تربیت عقلانی با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، محمدرضا شعبانیان، 1396.
491. نظریه قرآنی آیت‌الله جوادی آملی در باره رابطه عذاب اخروی با اعمال دنیوی، آلاء کاظم حسن اکرع، 1402.
492. نفس و ارتباط آن با مرگ از منظر قرآن کریم با تکیه بر آراء امام خمینی و آیت‌الله جوادی آملی، عاطفه ایزدپناهی، 1398.
493. نقد دیدگاه ابن عربی در ارتباط با جاودانگی در قرآن بر مبنای دیدگاه تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، 1402.
494. نقد سكولارىسم سىاسى از دىدگاه مفسران (آیت‌الله جوادى آملى و رشید رضا)، حكىمه رمضان پورگرىودهى، 1397.
495. نقد شبهه رؤیای رسولانه بر اساس وحی‌شناسی آیت‌الله جوادی آملی، سید مهدی حسینی راد، 1397.
496. نقد کتاب «السنة النبویة و السنة الرسولیة» محمد شحرور با اتکاء بر آراء آیت‌الله جوادی آملی، محمد صدیقی اسکی، 1۴00.
497. نقد و بررسی پلورالیسم دینی جان هیک با تکیه بر تفسیر تسنیم، زهره حاجی حیدری، 1402.
498. نقد و بررسی دیدگاه‌های ابن تیمیه دربارهٔ آیات مربوط به امیرالمؤمنین A با تأکید بر اندیشه‌های تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، رقیه محمدی، 1400.
499. نقد و بررسى دىدگاه كتاب مكتب در فراىند تكامل در مورد ماهىت و گستره علم امام با تأکید بر دىدگاه علامه جوادى آملى، فاطمه جعفرى ندوشن، 1۴01.
500. نقد و بررسى گوهر و صدف دىن دكتر سروش از منظر آیت‌الله جوادى آملى، الهام اكرامىان، 1۴01.
501. نقد و بررسى مسئله حكومت دىنى در آرای دكتر عبدالكرىم سروش و علامه جوادى آملى، مرضىه حق‌پناه سوركى، 1399.
502. نقش انسان در ایجاد شرور طبیعی از دیدگاه علامه طباطبایی، آقای جوادی آملی و امام فخر رازی، سمیه شاهکوچکی، 1۴01.
503. نقش آداب و فضایل اخلاقی در تعلیم‌وتربیت دینی و موانع آن در آیینه آیات از دیدگاه حضرت آیت‌الله جوادی آملی (حفظه الله)، حسن اسماعیلی، 1397.
504. نقش آموزه‌ها و رفتار اهل کفر بر مؤمنین از نگاه قرآن با تکیه بر المیزان و تسنیم، محمد صالح کریمی، 1398.
505. نقش آموزه‌های اخلاقی سوره مبارکه اسراء در سبک زندگی اسلامی با تکیه بر تفسیر تسنیم، سید موسی رمضانی، 1400.
506. نقش آموزه‌های قرآنی در پایداری ازدواج با تأکید بر آراء آیت‌الله جوادی آملی و علامه طباطبایی، معصومه شجاعی بیدواز، 1389.
507. نقش باور به خدا در اثبات حیات پس از مرگ از نگاه شهید مطهری و آقای جوادی آملی، نسیمه زارع، 1394.
508. نقش تناسب صدر و ذیل آیات در تفسیر قرآن بر اساس تسنیم، فرزانه فتحی، 1400.
509. نقش توحید در تهذیب نفس از منظر آیت‌الله جوادی آملی، مسعود بابایی، 1397.
510. نقش حقوقی زن در تعالی خانواده از منظر علامه طباطبایی 6 و آیت‌الله جوادی آملی، آمنه سادات هاشمی‌نسب گرجی، 1401.
511. نقش خودسازى بر جامعه‌سازی در اندیشه‌های قرآنى علامه جوادى آملى، راضىه فرقانى، 1۴02.
512. نقش رسولان الهى در تكامل عقل از دىدگاه آىت‌الله جوادى آملى، مهربان محمدى كالوس، 1۴00.
513. نقش رفق و مدارا در اصلاح روابط خانوادگى در قرآن با تأکید بر دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، فاطمه حسىنىان، 1۴03.

514. نقش زن در حفظ و تحكىم ارزش‌های اجتماعى عفت و غىرت با تأکید بر آثار تفسىرى علامه جوادى آملى، حدىث تیموری‌فر، 1۴00.
515. نقش سىاق در تفسیر قرآن كرىم با تأکید بر المىزان و تسنىم (در سوره بقره)، عفت خلىل حسن‌زاده، 139۴.
516. نقش طهارت در هویت‌سازی فردى در قرآن و رواىات با تکیه بر تفسىر تسنىم و تفسىر مىبدى، خدىجه عموئى سراجارى، 1۴00.
517. نقش علم الأسماء در مقام خلافت انسان از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، علی‌رضا رضوانی، 1400.
518. نقش علوم ادبی در تفسیر تسنیم، محسن عبدلی آهویی، 1401.
519. نقش فرد در ساختارهای اجتماعی در قرآن، زهرا سادات میرتاج‌الدینی، 1389.
520. نقش كنترل خشم در اصلاح روابط اجتماعى در قرآن با تأکید بر دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى، اعظم طلائى جم، 1399.
521. نقش معادباوری در رفتارهاى اجتماعى با تأکید بر اندیشه‌های قرآنى آیت‌الله جوادى آملى، مهدىه سادات محمودى، 1۴00.
522. نقش و عرصه‌های مشاركت زنان از منظر قرآن با محورىت آراى تفسىرى آیت‌الله جوادى آملى، هانىه حسىن زارع، 1۴01.
523. نگاه قرآن به فقر و غنا با تکیه بر آثار آیت‌الله جوادی آملی، (مورد مطالعه: سور مکی)، هما جمالی، 1400.
524. نگاه قرآن به فقر و غنا با تکیه بر آثار آیت‌الله جوادی آملی، (مورد مطالعه: سور مدنی)، سیما عرب صالحی، 1401.
525. نگاه مستشرقان به وحی در میزان، تفسیر تسنیم، احمد کاظم کریم الهاشمی، 1401.
526. نوآوری تسنیم نسبت به تفاسیر معاصر در سوره بقره، علی گودرزی، 1399.
527. واکاوی اثرگذاری نظام اعتقادی در تشکیل و تحکیم خانواده از منظر قرآن کریم با تأکید بر اندیشه‏های مفسر عالی‌قدر آیت‌الله جوادی آملی، محمدعلی شاهینی، 1399.
528. واکاوی سنت الهی امتحان از بندگان در قرآن با رویکرد تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، زهرا یوسفی، 1402.
529. واكاوى اندیشه‌های آیت‌الله جوادى آملى در تفسىر تسنىم پىرامون زن، زهرا پورابراهىم، 1401.
530. ولایت الهی در قرآن و آثار اجتماعی پذیرش آن از منظر آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله جوادی آملی، سیده زهرا باقرزاده، 1397.
531. ولایت شیطان از منظر آیت‌الله جوادی در تفسیر تسنیم، سید حسن موسوی، 1401.
532. ویژگی‌های روش‌شناختی تفسیر تسنیم در مقایسه تفسیر المیزان، ناهید شیرعلیزاده، 1401.
533. الهیات زیست‌محیطی اسلام با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، سمیرا کریم‌نژادی، 1399.
534. یأس، علل، آثار و راه‌های درمان آن از دیدگاه دو تفسیر المیزان و تسنیم، عباس نعمه عجیل الغریافیه، 1402.

 

دوم: مقطع سطح چهار/ دکتری:


1. آرای انسان‌شناختی آیت‌الله جوادی آملی و دلالت‌های آن در علوم تربیتی (فلسفه تعلیم‌وتربیت)، محمدعلی دولت، 1396.
2. ارزیابی تطبیقی مبانی اختلافی تفسیر المیزان و تسنیم، جواد جمشیدی حسن‌آبادی، 1400.
3. ارزیابی تفسیر مفسران ـ تفاسیر و مفسران ـ تحلىل دىدگاه آیت‌الله جوادى در تقدم انذار بر تبشىر با روىكرد كلامى و تربىتى، مرضیه ضیایی جزی، 1۴02. 
4. استنباط مبانی علوم انسانی اسلامی از تسنیم، تفسیر قرآن کریم، محمدعلی سوادی، 139۶.
5. آیات الاحکام ـ تفسىر ـ تحلىل دىدگاه آیت‌الله جوادى آملى در آىات الاحكام تشكىل خانواده، نرجس محسنى، 1۴01.
6. ایمان و معنای زندگی از دیدگاه سورن کی یر کگور و جوادی آملی، لیلی نیک‌نفس دهقانی، 1402.
7. بررسی تأثیر اخلاق بر گرایش و درک لذات برتر از منظر غزالی و جوادی آملی، روح‌الله شاهمرادیان، 1399.
8. بررسی تحلیلی و نقد تفسیر علمی معاصر قرآن از منظر آیت‌الله جوادی آملی، علی فتح‌اللهی، 1400.
9. بررسی تطبیقی تفسیر آیات مشکل در مورد حضرت آدم A از دیدگاه فریقین (با تأکید بر تفاسیر المیزان، تسنیم، المنار، الکبیر فخر رازی)، مهدی عظیمی، 1401.
10. بررسی تطبیقی حقیقت علم و فرآیند شکل‌گیری آن در فلسفهٔ ملاصدرا و تفاسیر الصافی، المیزان و تسنیم، معصومه سادات ساری عارفی، 1395.
11. بررسی تطبیقی حیات و تکامل برزخی انسان از دیدگاه شیخ احمد احسایی و استاد جوادی آملی، آقارضا حقیان کرم‌الله، 1397.
12. بررسی تطبیقی راهکارهای تربیت اخلاقی در المیزان و تسنیم، رضا انصاری‌زاده، 1399.
13. بررسی تطبیقی مبانی و روش‌شناسی جوادی آملی و ابن عاشور در تبیین واژگان دشواریاب قرآن (با تأکید بر مفرداتِ دشواریاب سوره‌های بقره، آل عمران و نساء)، خدیجه فریادرس، 1401.
14. بررسی تطبیقی معرفت‌شناسی باور دینی از منظر آیت‌الله جوادی آملی و آلوین پلنتینگا، حسین قلی‌پور، 1401.
15. بررسی تطبیقی نظرات تفسیری تفسیر المنار و تسنیم در ده جزء اول قرآن از نظر کلامی در حوزه امامت، تقی بوربور اژدری، 1398.
16. بررسی تطبیقی نقش قرائن در شکل‌گیری اختلافات تفسیری آیات الاحکام با محوریت تفاسیر «الفرقان فی تفسیر القرآن بالقرآن و السنة» و «تسنیم»، سید احمد عابدین‌پور، 1398.
17. بررسی تطبیقی و روش تفسیر عرفانی المحیط الاعظم و تسنیم، حسین تقی‌پور، 1399.
18. بررسی تفاسیر مفسران ـ تحلىل دىدگاه‌هاى انتقادى تفسىر تسنىم نسبت به تفسىر المىزان، رقىه حامل، 1۴03.
19. بررسی مبانی روش‌شناسی معرفت دینی از منظر آیت‌الله جوادی آملی، هدایت‌الله برومند، 1۴01.
20. بررسی مبانی علامه طباطبایی و آیت‌الله جوادی آملی، در کاربرد روایات تفسیری، علیرضا شایق، 1396.
21. بررسی مبانی و روش‌های فهم و نقد حدیث در تفسیر تسنیم، علیرضا احمدی، 1400.
22. بررسی مجاز در قرآن از دیدگاه شنقیطی و آیت‌الله جوادی آملی، سجاد عرفان شهرضا، 1399.
23. بررسی نظریه خلافت و امامت در اندیشه علامه ابو الاعلی مودودی (با تأکید بر آراء آیت‌الله جوادی آملی)، سید مختار احمد کلیم، 1399.
24. بررسی نقش هیجان محبت و نفرت در تربیت انسان از منظر قرآن با تأکید بر دیدگاه علامه جوادی آملی (مدّ ظلّه العالی)، میرزا حسین حسین‌زاده، 1400.
25. بررسی و ارزیابی جایگاه ادبیات عرب در تفسیر تسنیم، عباس قدیمی‌نژاد، 1393.
26. تأثیر مبانی فقهی آیت‌الله جوادی آملی در تفسیر آیات الاحکام بر مبنای تفسیر تسنیم، علی زنگنه ابراهیمی، 1400.
27. تجسم اعمال در قرآن از منظر مفسران فریقین با تکیه بر المیزان و تسنیم، رضا ریحانی، 1397.
28. تحلیل روشی نقدهای علامه جوادی آملی در تفسیر تسنیم بر آرای تفسیری رشید رضا در تفسیر المنار، حسین محققی، 1399.
29. تحلیل نظریهٔ توحیدی سید قطب و آیت‌الله جوادی آملی در حوزه ایمان و کفر، سید محمود موسوی درچه، 1398.
30. تحلیل و نقد آرای تفسیری فخر رازی با تکیه بر تفسیر تسنیم، ابوالفضل صفری، 1400.
31. تعامل با تفاسیر اهل‌سنت در تفسیر تسنیم، اکرم بیات، 1394.

32. تفسیـر ادبی ـ تفسىر ـ مطالعـهٔ تحلىلى ـ تطبىقى مبـاحث ادبى در تفسىر مفاتىح الغىب و تسنىم، با تأكىد بر تأثىر آن در ‌‌مباحث كلامى، معصومه سلطان مىرجلىلى، 1403.
33. تفسیر تطبیقی ـ تفسىر ـ نقد روش‌شناختی تفاسىر اهل‌تسنن در آىات ناظر به عصمت انبىاء، حورى رضازاده سفىده، 1۴01. 
34. جایگاه انسان در نظام هستی از دیدگاه ابن تیمیه و آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه علمی، 1396.
35. جنسیت و اخلاق در عرصه اجتماع با تأکید بر دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی، فاطمه نیازکار، 1395.
36. حل مسئله بی‌معنایی زندگی انسان معاصر از منظر نوصدرائیان با تکیه بر آرای آیت‌الله جوادی آملی، احسان صمصامی، 1400.
37. رابطه عقل و نقل در اندیشه ابن تیمیه و نقد آن بر اساس منظومه فکری آیت‌الله جوادی آملی، ابوالفضل خراسانی، 1397.
38. رشد اخلاقی از منظر قرآن کریم با تأکید بر آرای آیت‌الله جوادی آملی، محمد انور محقی، 1399.
39. روش فهم احادیث تفسیری در تفسیر تسنیم، طاهره ناجی صدره، 1393.
40. روش فهم قرآن از نگاه آیت‌الله جوادی آملی و نصرحامد أبوزید، محمود علیخانی کشکک، 1402.
41. «السنة» و «تسنیم»، سید احمد عابدین‌پور، 1398.
42. شناسایی و تبیین فرهنگ برنامه درسی بر اساس تفسیر تسنیم، ساره احمدی، 1396.
43. صورت‌بندی نظریه فرهنگی آیت‌الله جوادی آملی، سید عباس حسینی، 1388.
44. طراحی و اعتباریابی الگوی آموزش مفاهیم اخلاقی به کودکان بر اساس دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی (زید عزّه)، سپیده انصافی مهربانی، 1400.
45. طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی تربیت اقتصادی بر اساس تفسیر تسنیم، میثم شاه‌ملکی، 1402.
46. علم دینی، مبانی، چالش‌ها و کارکردها از منظر آیت‌الله جوادی آملی، محمد نقیب العطاس و پلانتینگا، علی قنواتی، 1401.
47. مبانی تفسیری ـ تفسىر ـ تحلىل كاركرد مبانى انسان‌شناسی آیت‌الله جوادى آملى در فهم آىات معاد، شهلا حقی، 1۴01. 
48. مبانی هرمنوتیکی در تفسیر آیات زنان (موردپژوهی آیت‌الله جوادی آملی و اسما بارلاس)، زهرا خانى، 1399.
49. نیاز به دین از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی و ابن تیمیه، زینب نجفی، 1396.

 

4.    نکاتي دربارهٴ پژوهش‌ها:

ضمن اعتراف به این‌که آثار شناسایی‌شده، همهٔ آثار نیست و به احتمال بسیار قوی برخی از آثار ـ گرچه اندک ـ در این نوشتار نیامده‌اند؛ در عین حال، از مطالعهٔ اجمالی آثار مربوط به تسنیم به چند نکته پی می‌بریم:


1. تعداد کتاب‌های منتشرشده بسیار اندک است؛ با این‌که مقالات، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های فراوانی نوشته شده است؛ از این رو، انتظار می‌رود پایان‌نامه‌ها و رساله‌های نوشته‌شده، در قالب کتاب انتشار یابند. بدیهی است که بنیاد اسراء و مراکز علمی در این زمینه می‌توانند نقش بسزایی داشته باشند.
2. مقایسهٔ مقالات انتشاریافته با پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نشان می‌دهد که ظرفیت علمی بیشتر پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در همان سطح باقی مانده و در نتیجه، مقالات مستخرج از پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها کمتر انتشار یافته‌اند. این موضوع سبب می‌شود که از سویی نویسندگان بعدی انگیزهٔ کمتری برای نوشتن داشته باشند، و از سوی دیگر، جامعهٔ علمی از نتایج بیشتر پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها غالباً محروم شوند. در این زمینه نیز مراکز علمی و اساتید محترم به‌ویژه اساتید راهنما و مشاور با تشویق و کمک به نویسنده، می‌توانند در انتشار مقالات سهیم باشند.
3. در برخی از موضوعات، آثار متعددی وجود دارد که گاهی سودمندند، و تفاوت و نوآوری آن‌ها روشن است. در برخی از آثار تفاوت و نوآوری نسبت به آثار دیگر روشن نیست. مهم‌ترین دلیل تعدّد این گونه آثار آن است که غالباً یا نویسندگان از آثار دیگر بى‌خبرند یا به آن‌ها دسترسی ندارند. اطلاع‌رسانی مناسب، انتشار یا دسترسی مناسب می‌تواند تا حدودی این خلأ را پر کند و از تکرار بی‌فایده بکاهد؛ گرچه هیچ تکراری کاملاً بی‌فایده هم نخواهد بود.
4. انتشار عناوین آثار به مراکز علمی و اساتید گرامی و طلاب محترم و دانشجویان عزیز افزون بر یاری رساندن از جهت آگاهی از پیشینه، در الهام‌گیری برای یافتن موضوعات جدید کمک می‌کند.
5. پایان‌نامه‌ها و رساله‌های مرتبط، یا اساساً با محوریت تفسیر تسنیم نوشته شده‌اند که غالباً این‌گونه است، یا قطعاً یا ظاهراً از تسنیم به عنوان یکی از منابع تفسیری آیت‌الله جوادی آملی، استفاده کرده‌اند؛ گرچه به جهت عدم دسترسی به متن همهٔ پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها امکان دارد از تفسیر تسنیم استفاده نشده باشد و در نتیجه، آمار پایان‌نامه‌ها و رساله‌های مرتبط با تسنیم کاهش می‌یابد.
6. در بخش علوم قرآن، آثار مستقل یا تطبیقی کمتری وجود دارد و به جهت اهمیت موضوع انتظار می‌رود تا حد امکان آثار بیشتری نگاشته شود.
7. در بخش تفسیر قرآن آثار خوبی نگاشته شده است؛ اما همچنان به پژوهش‌های بیشتر و البته مسئله‌محور در این بخش نیاز هست.
8. در بخش معارف قرآن آثار زیادی وجود داشته و نیاز به مسئله‌محوری و نیز پژوهش تطبیقی همچنان احساس می‌شود. از سوی دیگر، انتظار می‌رود معارف قرآن با تکیه بر تفسیر تسنیم در موضوعات فرهنگی و اجتماعی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرند.
9. با توجه به اهتمام و غنای تفسیر تسنیم به مبانی و مسائل علوم انسانی، انتظار می‌رود در موضوعات بین‌رشته‌ای تفسیر و علوم انسانی، آثار بیشتر، گسترده‌تر و تخصصی‌ترى نگاشته شوند.
10. با عنایت به این‌که تسنیم پس از انقلاب اسلامی تنظیم و تحقیق و انتشار یافته، حضرت استاد به این موضوع و موضوعات مرتبط اهتمام فراوانی دارند. موضوعات مرتبط با انقلاب اسلامی به طور مستقیم کمتر مورد پژوهش بوده، و امیدواریم مورد توجه بیشتری قرار گیرند.
11. اهمیت موضوعات خانواده، فرزند، تربیت فرزند، سبک زندگی و...، و غنای قابل‌توجه تسنیم در این زمینه، اقتضا می‌کند که پژوهش‌های بیشتر و مطلوب‌تری صورت گیرد.
12. فراوانی شبهه و پرسش در عصر حاضر، ضرورت پژوهش در این بخش را بیشتر نشان می‌دهد؛ گرچه بسیاری از آثار به شبهات و پرسش‌ها نظر دارند، به طور مستقیم کمتر به این موضوع پرداخته شده است. 
13. قواعد و روش‌شناسی و ساختار تسنیم از کلیدی‌ترین موضوعاتی است که باید به صورت عام و خاص مورد توجه قرار گیرد و کاربردی شود؛ از این رو، انتظار می‌رود به آثار مرتبط در این حوزه، از ابعاد گوناگون توجه شود.
14. پژوهشگران و نویسندگان خواهر حوزوی و دانشگاهی سهم فراوانی در نگارش و انتشار اثر دارند. این پدیدهٔ مبارک به برکت انقلاب اسلامی و شخصیت دادن به زنان در عرصهٔ تعلیم‌وتربیت است. موضوعات و مسائل پژوهش‌شده به دست خواهران تحصیل‌کرده گاهی عمومی و گاهی در حوزهٔ مسائل زنان و خانواده است، و بدیهی است که پژوهش خواهران در حوزهٔ مسائل زنان و خانواده اولویت بیشتری دارد.
15. ظرفیت بهره‌گیری از تسنیم بسیار فراتر از آثاری است که تا کنون نگارش یافته است. حقیقت آن است که این تفسیر به‌راحتی در دسترس همگان نیست. اگر بنیاد اسراء و مراکز علمی و کتابخانه‌ها اهتمام بیشتری داشته باشند که نسخهٔ چاپی این تفسیر و نیز نرم‌افزار کامل آن در دسترس همگان قرار گیرد، قطعاً آثار مرتبط با آن، رشد مضاعفی پیدا می‌کند، و از این راه، معارف وحیانی بیشتری در اختیار جامعهٔ علمی و عموم مردم قرار می‌گیرد.

 


امیدواریم پژوهش‌های بیشتر، عمیق‌تر و تخصصی‌ترى در اين زمينه نگاشته شود.